Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός: Σε ποιους κλάδους δόθηκαν τα περισσότερα δάνεια

Η κατανομή των δανείων

Σε επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου δόθηκαν εν μέσω πανδημίας τα περισσότερα δάνεια μέσω των προγραμμάτων και του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", ο μεγαλύτερος αριθμός δανείων που δόθηκαν, δηλαδή το 46,2% ήταν σε επιχειρήσεις του χονδρικού και λιανικού εμπορίου. Πρόκειται για 8.594 επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 38, 7% της ρευστότητας που διοχετεύθηκε στην αγορά στοιχείο που επίσης αναδεικνύει τη μετραπρατική δομή της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί προβληματισμό. Με διαφορά ακολουθεί ο κλάδος της μεταποίησης που έλαβε το 13,8% του αριθμού των δανείων και το 23,2% της αξίας τους.Πρόκειται για 2.578 μεταποιητικές επιχειρήσεις που δανειοδοτήθηκαν με 1,2 δισ. ευρώ .


Αμέσως μετά είναι ο κλάδος των υπηρεσιών παροχής καταλυμάτων και εστίασης που αντιπροσωπεύει το 12,1 % των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων και το 15% σε αξία δανείων, δηλαδή 2.261 επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια 768,9 εκατ. ευρώ.


Στις 1.164 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια από τον κλάδο των επαγγελματικών , επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, αντιπροσωπεύοντας το 6,26% του αριθμού των δανειοδοτημένων επιχειρήσεων και το 2% της χρηματοδότησης ενώ 880 ήταν οι επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου που άντλησαν 204,2 εκατ, ευρώ δηλαδή το 4% της χρηματοδότησης.

Άλλες 762 επιχειρήσεις του κλάδου των μεταφορών και αποθήκευσης άντλησαν 314 εκατ, ευρώ δηλαδή το 6,1% των δανείων και 529 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους σχετικούς με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα , που άντλησαν 95,8 εκατ. ευρώ δηλαδή το 1,87% των δανείων.


Η κατανομή των δανείων


Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για την κατανομή των δανείων που δόθηκαν από τις τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου και την κρατική εγγύηση της ΕΑΤ, με βάση τα οποία από το σύνολο των 18,589 επιχειρήσεων που δανειοδοτήθηκαν, οι 12.707, ποσοστό 68,36%, απασχολούν έως 10 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις αυτές παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων έχουν μικρή συμμετοχή στο ύψος της ρευστότητας που άντλησαν, καθώς τα δάνεια που έλαβαν ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ δηλαδή μόλις το 26% της συνολικής ρευστότητας των 5,1 δισ. ευρώ που διοχετεύθηκε στην αγορά.


πηγή enikonomia.gr



1 σχόλιο:

  1. Η πανδημία μας στέλνει ένα μήνυμα: αλλάζουμε, εξελισσόμαστε,προσαρμοζόμαστε.Δεν επιμένουμε σε ότι αλλάζει....Η ζωή προχωράει....Μην περιμένετε να δούμε αυτά που είχαμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365