Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2020

Αισιοδοξία για «ανάσα» στην αγορά από το νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Ζεστή αναμένεται να κρατήσει την αγορά το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το οποίο ξεκινά στις 11/12/2020 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 896,75 εκατ. ευρώ

Ζεστή αναμένεται να κρατήσει την αγορά το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το οποίο ξεκινά στις 11/12/2020 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 896,75 εκατ. ευρώ. Από σήμερα, Κυριακή, τίθεται σε λειτουργία και το helpdesk στο υπουργείο για την τεχνική υποστήριξη των χρηστών της πλατφόρμας, η οποία έχει τεθεί από την Παρασκευή σε δοκιμαστική λειτουργία.


Ζεστή αναμένεται να κρατήσει την αγορά το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το οποίο ξεκινά στις 11/12/2020 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 896,75 εκατ. ευρώ. Από σήμερα, Κυριακή, τίθεται σε λειτουργία και το helpdesk στο υπουργείο για την τεχνική υποστήριξη των χρηστών της πλατφόρμας, η οποία έχει τεθεί από την Παρασκευή σε δοκιμαστική λειτουργία.


Το πρόγραμμα επιδοτεί μια σειρά από τις παραδοσιακές παρεμβάσεις που προβλέπονταν και σε αντίστοιχα προηγούμενα προγράμματα (κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης), αναβάθμιση φωτισμού ενώ προβλέπεται χρηματοδότηση και για φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home), αναβάθμιση ανελκυστήρα. Οι επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου δηλώνουν ικανοποιημένες από τον «πλουραλισμό» που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα. Όπως φαίνεται παρεμβάσεις που είχαν παραμείνει στον «πάγο» στο παρελθόν όπως είναι οι μονώσεις και η αντικατάσταση ανελκυστήρα, «παίρνουν τελικά μπροστά», αν και με διαφορετική ταχύτητα.


Ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Μηχανικός Δημοσίων Έργων και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης, σημειώνει σχετικά ότι: «παρατηρείται κινητικότητα στην αγορά και αυτό συμβαίνει επειδή το καταναλωτικό κοινό είναι πιο ενημερωμένο, πιο υποψιασμένο για τα οφέλη της κάθε παρέμβασης. Στο παρελθόν, για παράδειγμα, πολλοί καταναλωτές δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την αξία της μόνωσης, το γεγονός ότι πρόκειται για παρέμβαση η οποία αφορά στο 95% του κτηρίου. Τώρα αυτό έχει αλλάξει».


Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ανελκυστήρες, οι οποίοι αποτελούν μια φαινομενικά πιο περίπλοκη παρέμβαση καθώς αφορά σε κοινόχρηστους χώρους. Όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Παπάς, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Lift Papas», «δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα μέσω του συγκεκριμένους προγράμματος για ενεργειακή αναβάθμιση του ανελκυστήρα (π.χ οι μηχανικοί ανελκυστήρες επιτυγχάνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση σε σχέση με τους υδραυλικούς, οι οποίοι είναι πιο διαδεδομένοι στην Ελλάδα). Οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούν ακόμη και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση επιδοτείται μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Παρ' όλα αυτά, δεδομένου ότι όταν μιλάμε για ανελκυστήρες τίθεται θέμα ασφαλείας, ο κλάδος μας είναι από αυτούς οι οποίοι, παρά την κρίση, εξακολουθούν να αναπτύσσονται, έστω και με μικρότερους ρυθμούς. Υπάρχει δηλδή κινητικότητα αλλά όχι τόσο για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας».


Ενεργοποιήθηκε η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων σε δοκιμαστική λειτουργία


Προκειμένου οι πολίτες να εξοικειωθούν με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων λειτουργεί δοκιμαστικά από την Παρασκευή η ιστοσελίδα του προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://exoikonomo2020.gov.gr.


Στις σχετικές ενότητες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και τις σχετικές ανακοινώσεις. Ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό του προγράμματος  (Οδηγός Εφαρμογής, Παραρτήματα, κλπ.). Στη ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνονται επίσης Εγχειρίδια για την χρήση του πληροφοριακού συστήματος καθώς και συχνές ερωτοαπαντήσεις.


Η δοκιμαστική λειτουργία θα αφορά αποκλειστικά στις αιτήσεις μονοκατοικίας και μεμονωμένου διαμερίσματος και θα είναι διαθέσιμη έως και την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εξοικειωθούν με τη χρήση της πλατφόρμας, χωρίς πίεση χρόνου.

Με το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας και για την έναρξη των υποβολής αιτήσεων, όλες οι δοκιμαστικές αιτήσεις θα διαγραφούν αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα. Οι ενδιαφερόμενοι, με την έναρξη της λειτουργίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια, θα πρέπει να καταχωρήσουν εκ νέου την αίτησή τους για να την υποβάλλουν.


Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:


Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020

Αττικής 14.12.2020

Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020

Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020

Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11.01.2021

Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021

Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021

Θεσσαλίας: 20.01.2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365