Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020

Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο - Τι αλλάζει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ

Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων στο Δημόσιο από το 2022

Για το 2021, τελευταία χρονιά που θα ισχύουν τα αντικειμενικά κριτήρια του ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα ανέλθουν στις 12.754.


Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων στο Δημόσιο από το 2022, καθώς στο νέο νομοθετικό πλαίσιο ορίζεται πως «διαβατήριο» διορισμού θα συνιστά πλέον ο ετήσιος γραπτός διαγωνισμός που θα διενεργεί το ΑΣΕΠ.


Είκοσι έξι χρόνια μετά την ψήφιση και εφαρμογή του εμβληματικού ν. 2190/94, γνωστότερου και ως "νόμος Πεπονή", που έβαλε τέλος στις πελατειακές σχέσεις, η διαδικασία επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης προσαρμόζεται στα δεδομένα της σημερινής εποχής.


Ο διαγωνισμός θα διενεργείται σε ετήσια βάση και θα αφορά τα συγκεντρωτικά αιτήματα δημόσιων φορέων και οργανισμών για την κάλυψη αναγκών τους σε προσωπικό, ενώ καταργούνται οι ξεχωριστές προκηρύξεις  που εκδίδονται από το ΑΣΕΠ για έναν ή για περισσότερους φορείς. 


Στον διαγωνισμό θα εξετάζονται


• Το γνωστικό πεδίο του κάθε υποψηφίου.

• Οι δεξιότητές του για να εξετασθεί η αναλυτική και επαγωγική ικανότητά τους.

• Το προφίλ των υποψηφίων μέσα από τεστ της προσωπικότητάς τους.


Γραπτή δοκιμασία για υποψήφιους ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ

 

Κάθε Μάιο και με βάση τον καθορισμό των αναγκών που θα καταγράφουν οι φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου θα καταρτίζεται η λίστα με τις ανάγκες για νέο προσωπικό, οι οποίες θα εγκρίνονται από το  Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο, θα προκηρύσσονται οι θέσεις και ακολούθως θα διεξάγεται ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός που θα αφορά υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε γενικές ερωτήσεις, αλλά και εξειδικευμένες ανάλογα με την ειδικότητά τους π.χ οικονομολόγοι, μηχανικοί κ.λπ


Ο δεύτερος γραπτός διαγωνισμός με γενικές ερωτήσεις θα γίνεται για υποψήφιους Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, ενώ για τους υποψηφίους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης η διαδικασία παραμένει η ίδια.

Πέραν των ερωτήσεων οι υποψήφιοι να απαντούν σε ειδικά δομημένο τεστ διακρίβωσης δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας μέσω του οποίου θα γίνεται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα αφού οι υποψήφιοι που δεν θα περνούν το τεστ θα κόβονται.


Από την εξέταση θα προκύπτει μια «δεξαμενή» υποψηφίων, από όλες τις ειδικότητες, από την οποία ο κάθε φορέας θα αντλεί εκείνους που αντιστοιχούν στις ανάγκες του.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο εξής τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άνεργοι κλπ) παύουν να καθορίζουν την πρόσληψή τους, καθώς θα δίνεται ειδικό βάρος στις γνώσεις και την εξειδικευμένη εμπειρία τους τόσο για μόνιμους, όσο και για συμβασιούχους.


Ειδικά στους τελευταίους, στόχος του υπουργείου είναι οι προσλήψεις να γίνονται με ενιαία μοριοδότηση και χωρίς να ισχύουν στο εξής οι ειδικές διαδικασίες επιλογής.


Για το 2021, τελευταία χρονιά που θα ισχύουν τα αντικειμενικά κριτήρια του ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις θα ανέλθουν στις 12.754, από τις οποίες οι 8.620 θα είναι εντός του κανόνα 1:1, δηλαδή «μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365