Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020

Η συνταγή της ημέρας: Ψητή γαλοπούλα, γεμιστή με τυρί, μπέικον και πιπεριές!

Η συνταγή της ημέρας

Δείτε την συνταγή:



Υλικά συνταγής
1 μικρή γαλοπούλα γύρω στα 3 κιλά
750 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
100 γρ. μπέικον
2 σκελίδες σκόρδου
δεντρολίβανο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
Λίγο σκορδοπίπερο (θα το βρείτε στο σούπερ μάρκετ)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαργαρίνη για το γαρνίρισμα
1 κιλό πατάτες μικρές στρογγυλές
(προαιρετικά) 5-6 μικρά καρότα και λαχανάκια βρυξελλών βρασμένα για το γαρνίρισμα στο τέλος

Εκτέλεση συνταγής
Κατ'αρχάς αν έχετε πάρει κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να την έχετε βγάλει από το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα για να έχει αποκτήσει θερμοκρασία. Αν η γαλοπούλα είναι φρέσκια αλλά ήταν στο ψυγείο, και πάλι βγάλτε την απ’ το ψυγείο, 2-3 ώρες πριν μαγειρευτεί. Θέλουμε να μπει το πουλερικό στο φούρνο με θερμοκρασία περιβάλλοντος σε όλο της το σώμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να παραμείνει η γαλοπούλα μας ζουμερή χωρίς να ξεραθεί το εξωτερικό στο ψήσιμο.

Πλένουμε τη γαλοπούλα, τη σκουπίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά και την αλείφουμε με μαργαρίνη. Πασπαλίζουμε με πιπεράκι φρέσκο.

Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου σε μικρές φετούλες και τις μπήγουμε μαζί με το δεντρολίβανο μέσα στο ψαχνό και τα μπούτια της γαλοπούλας.

Βάζουμε στην κοιλιά της γαλοπούλας το τυρί ανακατεμένο με το ψιλοκομμένο μπέικον, τις πιπεριές και σκορδοπίπερο και τη ράβουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Βάζουμε τη γαλοπούλα σε σακούλα ψησίματος και δίπλα τις πατάτες.

Περιχύνουμε με τη μαργαρίνη και το κρασί, κλείνουμε τη σακούλα και την τρυπάμε σε δύο τρία σημεία με οδοντογλυφίδα.

Ψήνουμε τη γαλοπούλα για δυόμιση ώρες στους 180 βαθμούς. Προσοχή, αποφεύγουμε να ανοίγουμε το φούρνο σε αυτό το διάστημα. Είναι σημαντικό η θερμοκρασία να παραμένει σταθερή.

Μετά τις δυόμιση ώρες, αν θέλουμε πιο τραγανή πέτσα, βγάζουμε τη σακούλα και ψήνουμε τη γαλοπούλα για άλλα 10-20 λεπτά, για να ροδίσει η πέτσα της όσο θέλουμε.

Σε κάθε περίπτωση, όταν βγάλουμε τη γεμιστή γαλοπούλα μας από το φούρνο, δεν την κόβουμε κατευθείαν! Αντίθετα, την αφήνουμε σκεπασμένη για 20-30 λεπτά να ξεκουραστεί. Αυτή η ξεκούραση προτείνεται για κάθε είδος κρέατος, ώστε να μην χάνει το ψαχνό τους χυμούς του αλλά και γιατί σε αυτό το διάστημα το κρέας στο εσωτερικό του συνεχίζει να ψήνεται για λίγο παρότι είναι εκτός φούρνου, λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει! Με αυτόν τον τρόπο, το κρέας της γαλοπούλας μας αποκτά ενιαία θερμοκρασία παντού που βαθμιαια πέφτει. Σε αυτό το σημείο, οι ιστοί του κρέατος κλείνουν συγκρατώντας μέσα τους τα υγρά. Έτσι έχουμε τη πιο ζουμερή και μαλακή γαλοπούλα!

Σερβίρουμε τη ζουμερή γαλοπούλα μας με τη γέμιση της και τις πατάτες. Αν έχουμε βράσει και λίγα μικρά καρότα και λαχανάκια βρυξελλών, για να γαρνίρουμε τη γαλοπούλα, ακόμα καλύτερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365