Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Δείκτης θετικότητας: Να τι πρέπει να γίνει για να δούμε… φως στο τούνελ με τον κορονοϊό

Ποια είναι η «χρυσή» συνταγή ώστε να ελπίζουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Ενθαρρυντικά αλλά όχι για να… πανηγυρίζουμε τα στοιχεία από τον δείκτη θετικότητας. Ποια είναι η «χρυσή» συνταγή ώστε να ελπίζουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. 1.677 νέα κρούσματα, 95 νεκροί και 578 διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.


Ο κορονοϊός είναι εδώ και δυστυχώς -ακόμη- «δυνατός». Η πανδημία εξακολουθεί να «σφυροκοπά» την χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.677 νέα κρούσματα, 95 νεκρούς και 578 διασωληνωμένους τις τελευταίες 24 ώρες.


Ο κορονοϊός «γέννησε» περισσότερα κρούσματα σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, ενώ οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα… εφιαλτικά επίπεδα των τελευταίων ημερών.


Δηλαδή κοντά στον αριθμό 100 για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη μάχη και τον αριθμό 600 για εκείνους κι εκείνες που παλεύουν για τις ζωές τους στις εντατικές. Με το δεύτερο lockdown να “μετρά” ήδη πάνω από ένα μήνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως η ελπίδα… αγνοείται με τέτοιους αριθμούς.


Κι όμως, υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να γεννήσει ελπίδες και δεν είναι άλλο από τον δείκτη θετικότητας. Ο δείκτης δηλαδή που προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των ημερήσιων τεστ που διενεργούνται πανελλαδικά, με τα επιβεβαιωμένα (θετικά) περιστατικά που εντοπίζονται και είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες που εξετάζουν οι επιδημιολόγοι για να εισηγηθούν τα νέα μέτρα (σ.σ. δείτε εδώ το αναλυτικό αφιέρωμα του newsit.gr για τον απολογισμό του τελευταίου 4μήνου με βάση τον δείκτη αυτό). 


Πότε θα πάρουμε «ανάσα»

Το όριο ασφαλείας για τον δείκτη θετικότητας, που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής, είναι κάτω του 4%. Την Τρίτη, 08.12.2020, λοιπόν, ο δείκτης αυτός έφτασε σχεδόν το 4,6%, την ώρα που μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν, την Δευτέρα, είχε “εκτοξευθεί” στο 12%!


Την Τετάρτη, 09.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 5,5%. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, δηλαδή, ήταν λίγο πιο πάνω από αυτό που ορίζουν οι ειδικοί ως δίχτυ ασφαλείας, με 1.677 νέες μολύνσεις σε σύνολο 30.292 τεστ.


Και μόνο που ο δείκτης ξεπερνά το «ασφαλές» 4%, είναι σαφές πως δεν είναι ώρα για χαμόγελα. Ίσως όμως είναι μια αρχή και με βάση τα όσα λένε οι ειδικοί, θα μπορούμε να πούμε πως τα μέτρα «πιάνουν τόπο» αν ο δείκτης πέσει κάτω από το 4% για πέντε μέρες ή και περισσότερο.


Τότε θα είναι που θα φανεί το πρώτο «φως στο τούνελ» και θα μπορούμε να πούμε πως το μέλλον θα μοιάζει περισσότερο ευοίωνο, μέχρι να ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί, περίπου στις 15.01.2021, που κυβέρνηση και ειδικοί περιμένουν πώς και πώς ως την μεγαλύτερη ελπίδα για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.



2 σχόλια:

  1. το να κυκλοφορείς με φρέντο στο χέρι δεν ειναι έγκλημα.Δείχνει όμως αφασία επιπολαιότητα και ανευθυνότητα.Είναι συμβολισμός.Αυτός που το παίζει δυνατός σήμερα...είναι αυτός που θα μας κολλήσει όλους....Ας φοβηθούμε λίγο μπας και σωθούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δυστυχώς ενώ από τον οκτώβριο υπάρχουν τα φάρμακα που έκαναν καλά τους VIP
    όλοι ασχολούνται με το εμβόλιο που ΘΑ ερθει
    υπάρχουν φάρμακα που στα πρώτα στάδια σε γλιτώνουν από την ΜΕΘ δώστε τα στον κόσμο να σωθεί
    Ο Covid τελικά θα είναι η νόσος των πτωχών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365