Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Θεσσαλονίκη: Δείτε πόσο μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα

Οι τελευταίες μετρήσεις είναι αντίστοιχες εκείνων στα μέσα Οκτωβρίου

Μειωμένο κατά 50% σε εβδομαδιαία βάση υπολογίζεται το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μία τάση σταθεροποίησης στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, αυτή την εβδομάδα η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε με αυξημένο ρυθμό. “Οι τελευταίες μετρήσεις είναι αντίστοιχες εκείνων στα μέσα Οκτωβρίου. Η παρατηρούμενη αργή αλλά προοδευτική μείωση των τιμών έκκρισης ιικού φορτίου δείχνει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως “δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διασπορά στην κοινότητα, ικανή να αντιστρέψει την καθοδική τάση αν τυχόν μέσα στις μέρες των εορτών υπάρξει χαλάρωση και εφησυχασμός εκ μέρους των πολιτών”.


Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τρεις τελευταίες μετρήσεις της έκκρισης ιικού φορτίου, που έκανε η ομάδα επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ στις 16, 18 και 21 Δεκεμβρίου 2020, μετά και από τον εξορθολογισμό με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων, έχουν μέση τιμή περίπου 50% μικρότερη σε σχέση με τη μέση τιμή από τις προηγούμενες τρεις μετρήσεις, στις 9, 11 και 14 Δεκεμβρίου.


Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365