Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Σουηδία: Η αποτυχία της ανοσίας της αγέλης SOS από τους γιατρούς, γέμισαν οι ΜΕΘ

Γεμάτοι κόσμο οι δρόμοι - Έκκληση για υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο εθνικό σύστημα Υγείας στην Σουηδία καθώς ο κορωνοϊός επελαύνει και προκαλεί αφόρητη πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ειδικά στην πρωτεύουσα, την Στοκχόλμη, οι γιατροί εκπέμπουν SOS.


Η Σουηδία, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής αρκετές φορές κατά την διάρκεια της πανδημίας λόγω της άρνησής της να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα περιορισμού, κατέληξε να έχει αυξημένο αριθμό νεκρών συγκριτικά με τον πληθυσμό της και μετά από 8 μήνες, η ανοσία της αγέλης φαίνεται να μην έχει αποδώσει.


Συγκεκριμένα, οι νεκροί στην Σκανδιναβική χώρα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν ξεπεράσει τους 7.300 πολίτες με την Στοκχόλμη να έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Στην πρωτεύουσα και τα περίχωρα, η πανδημία έχει χτυπήσει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού με 2.836 νεκρούς. Προβλήματα, ωστόσο αντιμετωπίζει και το σύστημα υγείας της χώρας.


Χαρακτηριστική είναι η έκκληση του επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Στοκχόλμης, Μπιόρν Έρικσον, ο οποίος, σύμφωνα με το Reuters, κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα προκειμένου να σταλεί εξειδικευμένο υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς οι ΜΕΘ γεμίζουν επικίνδυνα. Όπως λέει ο Έρικσον, οι ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ αντιστοιχούν «λίγο πολύ σε όλα τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας που έχουμε συνήθως» και συμπληρώνει πως «έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν». Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το Newsweek, από τα 160 περίπου κρεβάτια, μόλις 7 έχουν απομείνει ελεύθερα.


Ο Έρικσον επίσης ζήτησε αυστηρότερη τήρηση των οδηγιών της κυβέρνησης για να βοηθηθεί το σύστημα υγείας. «Αρκετά! Απλώς δεν αξίζει τον κόπο, να έχεις ποτά μετά τη δουλειά και κίνηση των χριστουγεννιάτικων δώρων», είπε.


Η αποτυχημένη πρόβλεψη του «αρχιτέκτονα» της ανοσίας της αγέλης


Ο Anders Tegnell, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της πρακτικής της άρνησης lockdown είχε προβλέψει νωρίτερα φέτος ότι η Σουηδία, χάρις στην μη εφαρμογή αυστηρών μέτρων θα απέφευγε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, λόγω των υψηλών επιπέδων ανοσίας στον γενικό πληθυσμό. Επανερχόμενος, ωστόσο παραδέχθηκε πως κάτι τέτοιο δεν έγινε αφού τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία.


Ο Tegnell έχει επικριθεί έντονα καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας στην Σουηδία αποδείχθηκαν υψηλότερα από αυτά στις γειτονικές, όπως η Νορβηγία εγείροντας πλέον σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο η χώρα έχει ακολουθήσει σωστή πολιτική.


Αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω των στατιστικών της πανδημίας στην Σουηδία, αλλά και γιατί ο ίδιος είχε δηλώσει από τον Αύγουστο πως χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Νορβηγία προβαίνουν σε επιζήμιες κινήσεις όταν επαναφέρουν τα μέτρα περιορισμού. «Το άνοιξε-κλείσε της αγοράς είναι επιζήμιο για την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα έχει πιο αρνητικά αποτελέσματα από το να τηρούμε μία ενιαία πολιτική για μεγάλο διάστημα», είχε πει, σύμφωνα με το Reuters.


Στροφή σε αυστηρότερα μέτρα


Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της Σουηδίας έθεσε αυστηρότερους περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ τα γυμνάσια πραγματοποιούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Την Τετάρτη η κυβέρνηση κάλεσε το κοινοβούλιο να της δώσει περισσότερη εξουσία για την εφαρμογή μερικού lockdown, όπως το κλείσιμο εμπορικών κέντρων και γυμναστηρίων


Ωστόσο όλα τα μέτρα είναι κατά κύριο λόγο εθελοντικού χαρακτήρα. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από το ότι τα μέσα ΜΜΕ είναι γεμάτα με εικόνες από εμπορικούς δρόμους πριν από τα Χριστούγεννα οι οποίο σφύζουν από κόσμο.


Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365