Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Έρευνα YouGov: Όχι, οι περισσότεροι νέοι δεν είναι ανεύθυνοι απέναντι στον κοροναϊό

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 1000 άτομα ηλικίας από 16 έως 26 ετών

Νέα έρευνα εστιάζει στο πώς έχει αλλάξει η ζωή των νέων την περίοδο της πανδημίας και καταρρίπτει διαδεδομένα κλισέ.


Νέα έρευνα εστιάζει στο πώς έχει αλλάξει η ζωή των νέων την περίοδο της πανδημίας και καταρρίπτει διαδεδομένα κλισέ περί απρόσεκτης νεολαίας απέναντι στον κοροναϊό.


Ωστόσο πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov για λογαριασμό του ιδρύματος TUI δεν επιβεβαιώνει αυτή την αρνητική αντίληψη για τους νέους. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 1000 άτομα ηλικίας από 16 έως 26 ετών και όπως σχολιάζει η DW, «οι νέοι τελικά δεν είναι τόσο απρόσεκτοι, ούτε πρέπει να γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της πανδημίας».


Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού άρχισε να αυξάνεται εκ νέου μετά το καλοκαίρι, στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκαν οι νέοι. Στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν κυρίως σε νεαρά άτομα και όχι σε ηλικιωμένους. Ίσως γιατί έβγαιναν περισσότερο ή ενδεχομένως δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας.


«Βέβαια αυτή η κριτική κατέληξε να αποτελεί αναπαραγωγή κλισέ: οι νέοι είναι υπερβολικά ανέμελοι και θα μεταδώσουν έτσι τον ιό στις μεγαλύτερες ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες». Πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο απευθύνουν εκκλήσεις προς τους νέους να απέχουν από συναθροίσεις και γιορτές που δεν είναι απαραίτητες αλλά μια νέα έρευνα δείχνει πως σε μεγάλο βαθμό οι νέοι επιδεικνύουν την «απαιτούμενη αλληλεγγύη».


Ο επικεφαλής της έρευνας Πέτερ Μάνοτ συνοψίζει τα βασικά πορίσματα της έρευνας λέγοντας ότι πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δηλώνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κοροναϊού είναι τα κατάλληλα και μόνο το ένα πέμπτο τα θεωρεί υπερβολικά.


Ένας στους τέσσερις μάλιστα δηλώνει θα ήταν υπέρ ακόμη και αυστηρότερων μέτρων. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 83%, τηρεί πλήρως ή κυρίως τα μέτρα προστασίας και τις συστάσεις για την πανδημία. Μόνο το 2% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι δεν τηρούν καθόλου τα απαιτούμενα μέτρα. Για το 89% των ερωτηθέντων αυτό που προέχει είναι κυρίως η προστασία των άλλων, και μάλιστα των γηραιότερων.


Έτσι δεν συνάγεται το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των νέων αγνοεί ή επιλέγει να μην τηρεί να μέτρα για τον κοροναϊό.


Ο εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου Μάρκους Σπλίτερ παρατηρεί επίσης μια ενδιαφέρουσα αλλαγή στην εικόνα των νέων. Στην αρχή της πανδημίας, όπως λέει, είχαν θετική εικόνα, καθώς πολλοί είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν εθελοντικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο μέσα στο καλοκαίρι έγιναν συνώνυμο της περίφημης «ανοσίας της αγέλης». Πολλοί έλεγαν ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την πανδημία και αδιαφορούσαν για τη μετάδοση του ιού.


Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των νέων


Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία στον τρόπο ζωής της νεολαίας στη Γερμανία. Με το lockdown του Μαρτίου αναγκάστηκαν να κλείσουν πολλά κλαμπ, ενώ περιορίστηκαν και άλλες δραστηριότητες, όπως τα σπορ ή τα ταξίδια. Με λίγα λόγια η πανδημία περιόρισε έντονα τις επιλογές των νέων ανθρώπων να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να αποκομίσουν νέες εμπειρίες.


Το 26% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν πάντως τώρα πιο απαισιόδοξοι από ό,τι τον Ιανουάριο. Ωστόσο οι περιορισμένες κοινωνικές επαφές προκαλούν έντονο άγχος για το 42%. Το ίδιοι και οι περιορισμοί στις δυνατότητες αναψυχής κατά 40%.


Mόλις όμως το 29% δηλώνει ότι «υποφέρει» επειδή δεν κάνει πάρτι όπως πριν. Άλλοι λόγοι που προκαλούν άγχος στους νέους είναι σύμφωνα με τη νέα έρευνα η οικονομική ανασφάλεια (19%) αλλά και η τηλεργασία (20%).


Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365