Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Η αεροπειρατεία που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ: Όταν ο Κούπερ πήδηξε από το αεροσκάφος με 200.000 δολάρια

Το μυστήριο του Κούπερ και το ερώτημα αν εξακολουθεί να είναι νεκρός ή ζωντανός πλανάται εδώ και χρόνια

Μία αεροπειρατεία που έγινε πριν από σχεδόν 50 χρόνια συνεχίζει να αποτελεί μυστήριο καθώς ο άνθρωπος-φάντασμα ο Ντ. Μπ. Κούπερ, όπως λανθασμένα έγινε γνωστός, δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ. 


Το μυστήριο του Κούπερ και το ερώτημα αν εξακολουθεί να είναι νεκρός ή ζωντανός πλανάται εδώ και χρόνια. Στις 24 Νοεμβρίου του 1971 ο Κούπερ ντυμένος με ένα μαύρο κοστούμι και γραβάτα και φορώντας γυαλιά ηλίου επιβιβάστηκε σε ένα Boeing 727 με προορισμό το Σιάτλ. Έμοιαζε σαν κάθε άλλον επιβάτη αλλά δεν ήταν... Αφού «κατέλαβε» το αεροσκάφος και ζήτησε 200.000 δολάρια σε μετρητά (σημερινή αξία περί το ένα εκατομμύριο), πήδηξε από το αεροπλάνο και... χάθηκε μια για πάντα.


Το χρονικό

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 24 Νοεμβρίου 1971, ο Κούπερ αγόρασε ένα εισιτήριο από το Πόρτλαντ για το Όρεγκον. Με το που απογειώθηκε το αεροσκάφος, έδωσε ένα σημείωμα στην αεροσυνοδό Φλόρενς Σάφνερ το οποίο έγραφε «έχω βόμβα» και της έδειξε μία τσάντα που περιείχε εκρηκτικά.


Στη συνέχεια ζήτησε από τη Φλόρενς να μεταφέρει στον πιλότο τα αιτήματά του. Ήθελε τέσσερα αλεξίπτωτα και 200.000 δολάρια σε μετρητά να του παραδοθούν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Το αεροπλάνο έκανε κύκλους για σχεδόν δύο ώρες, διάστημα κατά το οποίο οι υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρείας έψαχναν τα χρήματα, ενώ κανείς από τους υπόλοιπους 35 επιβάτες δεν είχε ενημερωθεί για την αεροπειρατεία και ήξεραν απλά ότι υπήρχε ένα «μικρό μηχανικό πρόβλημα»!


Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε και όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν, ο Κούπερ παρέλαβε τα αλεξίπτωτα και τα χρήματα και είπε στους πιλότους να τον πάνε στο Ρένο της Νεβάδα. Μισή ώρα αργότερα, ο Κούπερ (τα αρχικά Ντ.Μπ. του προσδόθηκαν από λάθος) πήδηξε από το αεροσκάφος στα πυκνά δάση και κανείς δεν τον ξαναείδε ποτέ.


Παρά την εκτεταμένη έρευνα του FBI και το γεγονός ότι βρέθηκαν κάποια από τα χαρτονομίσματα, ο Κούπερ δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ.


Τα σενάρια για την ταυτότητα του Κούπερ 

Πέντε χρόνια πριν, το FBI ανέστειλε και επισήμως την έρευνα για τη μοναδική ανεξιχνίαστη υπόθεση πειρατείας στις ΗΠΑ. Όμως τώρα ο γνωστότερος ίσως ειδικός που συμμετείχε στην έρευνα για τον Κούπερ, Έρικ Ούλις έχει βάλει σκοπό της ζωής του να λύσει το μυστήριο μια για πάντα.


«Με ενδιαφέρει αυτή η υπόθεση γιατί θέλω να μάθω την αλήθεια. Είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα πράγματα ξέρουμε» λέει.


Ο Ούλις «σάρωσε» τα αρχεία του FBI, μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες από το αεροπλάνο και «χτένισε» τη δασική έκταση όπου πιστεύεται ότι ο Κούπερ έπεσε μήπως έβρισκε ίχνη από τα χρήματα ή τα αλεξίπτωτα.


«Το FBI δε γνωρίζει αν ο Ντ. Μπ. Κούπερ επιβίωσε από το άλμα ή όχι. Υπάρχουν και κάποιες θεωρίες συνωμοσίας για την υπόθεση, μία εκ των οποίων υποστηρίζει ότι ήταν κυβερνητικός υπάλληλος, αλλά νομίζω ότι απλά το λένε κάποιοι επειδή η υπόθεση είναι άλυτο μυστήριο και όχι επειδή έχουν κάποιο στοιχείο» εξηγεί ο Ούλις.


Ο Ούλις πιστεύει ότι ο Κούπερ ήταν πιθανότατα κάποιος που εργαζόταν για τη Boeing, έχασε τη δουλειά του και δεν τα έβγαζε πέρα. «Δε νομίζω ότι ήταν κάποιος εγκληματίας, μοιάζει για μεμονωμένο γεγονός» σημειώνει.


«Τον Μάιο του 1971, ένα μεγάλο πρότζεκτ για την αεροπορία στις ΗΠΑ ακυρώθηκε και πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν στη βιομηχανία έμειναν χωρίς δουλειά. Νομίζω ότι ήταν κάποιος που εξαιτίας αυτού έχασε τη δουλειά του και απλά αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό για να πάρει κάποια χρήματα» συνεχίζει ο Ούλις.


Ποιος ήταν μέχρι σήμερα ο βασικός ύποπτος

Για πολλά χρόνια, ο βασικός ύποπτος του Ούλις για την υπόθεση αεροπειρατείας ήταν ο Σέρινταν Πίτερσον, πρώην εργαζόμενος της Boeing και skydiver από την Καλιφόρνια, ο οποίος είχε ανακριθεί και από το FBI στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.


Ο, σήμερα 94 χρόνων, Πίτερσον έγραψε και ένα δοκίμιο με τίτλο «Το FBI είχε καλούς λόγους να με υποπτεύεται» ενώ και η πρώην σύζυγός του είχε πει ότι η αεροπειρατεία «ακούγεται σαν κάτι που θα μπορούσε να κάνει ο Πίτερσον».


Όμως DNA που ανήκε στον Κούπερ και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ για την αεροπειρατεία, απέδειξε ότι δεν ήταν ο Πίτερσον ο «άνθρωπος-φάντασμα»!


«Ήμουν 98% σίγουρος ότι ο Σέρινταν Πίτερσον ήταν ο Κούπερ. Εξεπλάγην με το DNA» λέει ο Ούλις.


Το DNA είναι, για τον Ούλις, το κλειδί για να πέσει φως στο μυστήριο. «Το DNA είναι αδιάψευστο. Είναι απόδειξη ότι κάποιος ήταν ή δεν ήταν ο Ντ. Μπ. Κούπερ και νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος  να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτή την υπόθεση» λέει χαρακτηριστικά. 


«Υπάρχουν καλές πιθανότητες ο Κούπερ να είναι ακόμα ζωντανός και είναι πιο πιθανό να εξιχνιαστεί η υπόθεση τώρα που έχουμε την ύπαρξη DNA», καταλήγει.


Πηγή: Daily Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365