Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Καθηγητής ΑΠΘ: Ασφαλές το εμβόλιο, ανέφικτος ο στόχος του εμβολιασμού στο 70%

Εως και απολύτως ασφαλή είναι τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού 

Οι όποιες αρνητικές παρενέργειες εμφανίστηκαν μέχρι στιγμής στους εμβολιασμένους, είναι σπάνιες, ήπιες και δεν εγκυνομούσαν κάποιον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.


Εως και απολύτως ασφαλή είναι τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που χορηγούνται στους πολίτες, τόσο στο δυτικό κόσμο όσο και στη Ρωσία και την Κίνα, αφού οι όποιες αρνητικές παρενέργειες εμφανίστηκαν μέχρι στιγμής στους εμβολιασμένους, είναι σπάνιες, ήπιες και δεν εγκυνομούσαν κάποιον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.


Η πιο σημαντική και επικίνδυνη παρενέργεια είναι αυτή της αναφυλακτικής αντίδρασης (εξανθήματα σε συνδυασμό με δύσπνοια ή υπόταση), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ που μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς. Ωστόσο, αυτό εμφανίζεται μέσα στο πρώτο τέταρτο μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία ένεση και μέχρι στιγμής παρουσιάστηκε σε μία περίπτωση ανά εκατό χιλιάδες εμβολιασμένους.


Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτει στο ethnos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παπαζήσης, ο οποίος παρακολουθεί και καταγράφει λεπτομερώς και με αριθμούς την πορεία των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο.


Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ότι βρισκόμαστε στο μέσο όρο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αναλογικά με τον πληθυσμό μας και εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο δε θα επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού σε επτά στους δέκα Έλληνες, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να έχουν εμβολιαστεί οι μισοί πολίτες της χώρας και μάλιστα οι ευπαθείς ομάδες και όσοι εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο του κορονοϊού. 


Περίπου 25 εκατομμύρια εμβολιασμοί

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ethnos.gr ο κ. Παπαζήσης, μέχρι στιγμής σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν γίνει περίπου 25 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Από αυτούς τα εννέα εκατομμύρια έγιναν στην Κίνα, τα οκτώ εκατομμύρια στις ΗΠΑ, σχεδόν δύο εκατομμύρια άτομα εμβολιάστηκαν στο Ισραήλ, περίπου ένα εκατομμύριο στη Ρωσία και σχεδόν 45.000 άτομα εμβολιάστηκαν στη χώρα μας.


«Όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων, τόσο θα βρισκόμαστε περισσότερο κοντά στην αλήθεια, ωστόσο, ήδη έχουμε ένα καλό δείγμα, ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία μπορούμε να πούμε ότι τα εμβόλια που χορηγούνται, είναι έως και απολύτως ασφαλή. Όταν αναφερόμαστε σε ένα θεραπευτικό μέσο, πάντοτε μπορεί να προκληθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, ωστόσο, αυτές που παρουσιάζονται μέχρι στιγμής στους εμβολιασμένους, είναι παροδικές και ήπιες. Μιλάμε για πόνο στο σημείο που μπήκε η σύριγγα, για πονοκεφάλους, για αίσθημα κόπωσης και καταβολή και για πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις. Αυτά τα συμπτώματα είναι ήπια, εμφανίζονται μέχρι την τρίτη μέρα μετά τον εμβολιασμό και διαρκούν από μία έως τρεις μέρες. Δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος μέχρι στιγμής εμβολιασμένου ατόμου, ενώ οι αναφυλακτικές αντιδράσεις, που είναι οι πιο σοβαρές παρενέργειες, υπολογίζονται σε μία στις 100.000 περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ μετά τη χορήγηση δύο εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου εμφανίστηκαν 21 περιπτώσεις με αναφυλακτική αντίδραση. Επειδή, όμως, αυτές εμφανίζονται συνήθως το πρώτο τέταρτο μετά τη χορήγηση του εμβολίου και ο εμβολιασμένος παραμένει στο χώρο γι' αυτό το διάστημα, μπορούν να αντιμετωπιστούν με μία ένεση», λέει στο ethnos.gr ο κ. Παπαζήσης.


Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι δε θα προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση, αν εμφανιστεί και στην Ελλάδα κάποια τέτοια περίπτωση, όταν φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμένους και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύντομα, όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων, να αποδειχθεί ότι η περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης είναι τελικά μικρότερη από μία στους 100.000. 


Εμβολιασμοί: Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα


Όπως αναφέρει ο κ. Παπαζήσης και σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, βρισκόμαστε στο μέσο όρο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αναλογικά με τον πληθυσμό. «Για παράδειγμα, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν εμβολιάσει λιγότερους σε σύγκριση με εμάς αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Σίγουρα δεν επαρκούν οι 8.000 εμβολιασμοί την ημέρα, όμως, κάθε αρχή και δύσκολη. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία, η οποία εξαρτάται από το ρυθμό εφοδιασμού και διαθεσιμότητας των εμβολίων», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ.


Ο κ. Παπαζήσης σημειώνει ακόμα ότι δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι θα επιτευχθεί μέχρι τον Ιούνιο ο στόχος του εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού σε ποσοστό 70%. «Αν αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων αλλά και των εμβολιαστικών κέντρων, πιστεύω ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε ένα καλό ποσοστό εμβολιασμένων. Πιστεύω ότι ίσως καταφέρουμε να εμβολιάσουμε το 50% των πολιτών. Είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτούς θα περιλαμβάνονται οι ευπαθείς ομάδες και όσοι εκτίθενται συχνά στον κίνδυνο του εμβολιασμού», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365