Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Έρχεται κρατική επιδότηση των τόκων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ανάσα στην αγορά και τις επιχειρήσεις 

Η Κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε τρίμηνη επιδότηση των τόκων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημική κρίση. 


Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να κυριαρχήσει από αύριο στις επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ανάσα στην αγορά και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από τα μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας.


Το πρόγραμμα αυτό ωστόσο, μέχρις ότου να τεθεί σε εφαρμογή, θα χρειαστεί μια περίοδος περίπου 2-3 μηνών, δηλαδή περίπου μέχρι την Άνοιξη, γεγονός που αφήνει τους δανειολήπτες ακάλυπτους να πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και κινδυνεύοντας με λουκέτο.

 

Στο διάστημα αυτό λοιπόν, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω κρατικής επιδότησης τόκων, όπως είχε συμβεί τους μήνες Απριλίου-Αυγούστου 2020.


Δικαιούχοι


Δικαιούχοι της επιδότησης ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους (δηλαδή και ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι), που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα σε πληγέντες κλάδους (βάσει ΚΑΔ). Το πρόγραμμα κάλυψε τους συμβατικούς τόκους 5 μηνών και την αναλογούσα εισφορά του Ν.128/1975 για το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου ως και τις 31 Αυγούστου, για επιχειρηματικά δάνεια που ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019.


Τι αναμένεται να προβλέπει η επιδότηση


επιδότηση των τόκων των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να ισχύσει για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2021 και θα ανέρχεται στο 100% αυτών. Το κριτήριο για τη λήψη της επιδότησης θα είναι η μείωση του τζίρου της επιχείρησης κατά 20 -25% το 2020 σε σχέση με το 2019.Η σχετική ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες, αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, και το νέο μέτρο αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τις ερχόμενες ημέρες για να ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365