Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Κολχικίνη: Πώς αλλάζει τα δεδομένα στη διαχείριση της πανδημίας

Ενα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας έχει ανοίξει

Η έρευνα για την αποτελεσματικότητά της κολχικίνης ξεκίνησε από Ελληνες επιστήμονες από την αρχή του πρώτου κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας τέλος Μαρτίου.


Ενα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας έχει ανοίξει η δυνατότητα χορήγησης ενός νέου αλλά γνωστού φαρμάκου κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η κολχικίνη. Μάλιστα η έρευνα για την αποτελεσματικότητά του ξεκίνησε από Ελληνες επιστήμονες από την αρχή του πρώτου κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας τέλος Μαρτίου. 


O Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με ανάρτησή του στο facebook χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη εξέλιξη «τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας» αν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του.


«Για να καταλάβουμε τη σημασία των τελευταίων ευρημάτων για την κολχικίνη και αντίστοιχα φάρμακα για τον COVID-19. 


Με 22% μείωση στις νοσηλείες, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα νοσηλευόντουσαν, στην ουσία αυξήσαμε κατά 15-20% τη χωρητικότητα του συστήματος υγείας. Είναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλάδα 100 επιπλέον ΜΕΘ COVID και ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών COVID με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές.


Με 44% μείωση σε θανάτους, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα κατέληγαν, μειώσαμε τον αριθμό των θανάτων κατά 30-40%. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ακυρώσαμε ολοκληρωτικά η σε πολύ μεγάλο ποσοστό το αποτέλεσμα των περισσότερων υποκειμένων νοσημάτων κυρίως στους νέους που κατά μέσο όρο διπλασιάζουν την πιθανότητα ο COVID-19 να οδηγήσει σε θάνατο.


Για τους ηλικιωμένους τo αποτέλεσμα είναι επίσης εντυπωσιακό: πχ στην ηλικιακή ομάδα 70-79 όπου η θνητότητα (στην Ελβετία) είναι περίπου 4% αυτό μειώνεται στο 2.2-2.5%.


Επομένως, κατά τη γνώμη μου, εάν αποδειχθεί αυτή η αποτελεσματικότητα και στην πράξη, η εξέλιξη αυτή είναι τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας».


ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ Για να καταλάβουμε τη σημασία των τελευταίων ευρημάτων για την κολχικινη και αντίστοιχα φαρμάκα για τον...

Δημοσιεύτηκε από Manolis Dermitzakis στις Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021


Η αποτελεσματικότητα της κολχικίνης

Η επιτροπή λοιπόν των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας έδωσε το πράσινο φως για να χορηγείται κολχικίνη σε ορισμένους ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, το οποίο πλέον θα θα χορηγείται από του στόματος και σε ορισμένους ασθενείς με Covid - 19. Ποια είναι όμως η αποτελεσματικότητά της. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Open TV: 


Μειώνει 44% τη θνησιμότητα

Μειώνει 25% τη νοσηλεία

Μειώνει 50% την ανάγκη διασωλήνωσης

Σε ποιους μπορεί να χορηγηθεί η κολχικίνη 


Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Σπυρίδων Δευτεραίος, ο οποίος μίλησε στο Open TV, μπορεί να χορηγηθεί κολχικίνη στις παρακάτω κατηγορίες: 


Ασθενείς από 60 ετών και πάνω, που είναι θετικοί σε τεστ κορονοϊού

Ασθενείς ηλικία 18-60 ευρώ που είναι θετικοί, αν έχουν:

σακχαρώδη διαβήτη

υπέρταση

παχυσαρκία

ΧΑΠ (Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια)

Πυρετό πάνω από 38

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365