Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Η συνταγή της ημέρας: Ντολμαδάκια με λαχανικά

Δείτε την συνταγή

Δείτε την συνταγή:


Συστατικά
30 - 35 αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα),
1/3 φλ. Eξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο «Εκλεκτό», (και επιπλέον 2 κουταλιές για το ψήσιμο),
2 κολοκυθάκια (τα σκούρα πράσινα),
3 αγκινάρες καθαρισμένες,
2 καρότα ξεφλουδισμένα,
4 - 5 μανιτάρια ψιλοκομμένα,
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη,
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,
2 κουταλιές δυόσμο (ξηρό ή φρέσκο),
½ κιλό ντομάτες τριμμένες,
1 κουταλάκι ζάχαρη,
1 φλ. ρύζι γλασέ,
1 κύβο ζωμό λαχανικών,
3 λεμόνια, ο χυμός,
αλάτι, πιπέρι.

Βήματα
 Βήμα 1
Κόβετε τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα, τα ξεπλένετε και τα βουτάτε για 4-5 λεπτά σε κοχλαστό νερό. Τα βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Παράλληλα, τρίβετε τα κολοκυθάκια, τα καρότα και τις αγκινάρες στη λεπτή μεριά του τρίφτη. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν κάψει σοτάρετε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα κολοκυθάκια, τις αγκινάρες και τα καρότα. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και βάζετε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Ανακατεύετε 2-3 φορές και ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, το ζωμό, τη ζάχαρη, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπιπερώνετε. Τα ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά. Προσθέτετε το ρύζι και το χυμό από τα 2 λεμόνια. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

 Βήμα 2
Απλώνετε ένα αμπελόφυλλο με τη θαμπή πλευρά του προς τα πάνω σε ένα μεγάλο γυάλινο πιάτο. Βάζετε μια κουταλιά γέμιση στην πίσω πλευρά του αμπελόφυλλου κοντά στο κοτσάνι.

 Βήμα 3
Τυλίγετε μια φορά το φύλλο και στη συνέχεια διπλώνετε σφικτά τις δυο άκρες προς τα μέσα. Τυλίγετε σφικτά ολόκληρο το φύλλο και το τοποθετείτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

 Βήμα 4
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα. Όταν τελειώσετε, ρίχνετε στην κατσαρόλα τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το χυμό από το 1 λεμόνι. Προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπάσει σχεδόν τα ντολμαδάκια, βάζετε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα (θα χρησιμεύσει ως βαρίδι για να κρατά τα ντολμαδάκια στη θέση τους). Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και όταν κοχλάσει το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365