Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός: Η αναβολή των ιδιωτικοποιήσεων επηρεάζει και μελλοντικές επενδύσεις

Προ κορονοϊού η κυβέρνηση ανέμενε έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για το 2020

Καθώς οι προοπτικές των ιδιωτικοποιήσεων για το 2021 δεν μοιάζουν καθόλου ευοίωνες, ο πήχης των επενδύσεων διατηρείται και αυτός χαμηλά, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.


Ο κορονοϊός έβαλε στον «πάγο» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2020 παγώνοντας και τις πάγιες επενδύσεις που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις.


Καθώς οι προοπτικές των ιδιωτικοποιήσεων για το 2021 δεν μοιάζουν καθόλου ευοίωνες, ο πήχης των επενδύσεων διατηρείται και αυτός χαμηλά, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Εάν οι προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης εκταμιευθούν πριν από τα μέσα του 2021 υπάρχει η εκτίμηση πως οι επενδύσεις θα διασωθούν.


Προ κορονοϊού η κυβέρνηση ανέμενε έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για το 2020. Ωστόσο, οι εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις εκτιμάται πως οριακά θα ξεπεράσουν τα 360 εκατ. ευρώ εφέτος.


Η έρευνα του ΙΟΒΕ έχει δείξει πως σε κάθε 1 ευρώ αρχικών εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1,02 ευρώ πάγιων επενδύσεων στο σύνολο της οικονομίας. Πιο απλά εάν είχαν γίνει οι ιδιωτικοποιήσεις που ανέμενε η κυβέρνηση θα είχαν ακολουθήσει επενδύσεις 2,44 δισ. ευρώ, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν ποτέ λόγω της ισχνής απόδοσης των αποκρατικοποιήσεων.


Οι επιδράσεις από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν περιορίζονται στο χρονικό διάστημα που ολοκληρώνεται κάθε συναλλαγή, αλλά εκτείνονται χρονικά στο μέλλον και σε πολλές περιπτώσεις ενισχύονται διαχρονικά. Αυτό συμβαίνει διότι πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις από τους νέους διαχειριστές των περιουσιακών στοιχείων, ενώ αλλάζει και το επιχειρηματικό υπόδειγμα διαχείρισης, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα.


Η αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα οδηγεί σε θετικές επιδράσεις στην απασχόληση και στα δημοσιονομικά έσοδα, ενώ η αλλαγή του επιχειρηματικού υποδείγματος συχνά συνεπάγεται και την υιοθέτηση συστημάτων περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης.


Τέλος, μέσω των διασυνδέσεων με άλλες παραγωγικές διαδικασίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η αυξημένη δραστηριότητα λόγω ιδιωτικοποίησης επιφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για το ΑΕΠ, την απασχόληση και τα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας.


Καθώς τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη εφέτος η αρνητική επίδραση στην οικονομία δεν θα γίνει αισθητή μόνον εφέτος , αλλά και το επόμενο διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365