Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Πόσα εμβόλια θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες- Πρεμιέρα για τα ραντεβού από Δευτέρα

Πόσα εμβόλια περιμένουμε ως τα μέσα Μαρτίου και πώς θα κλείνονται τα ραντεβού από Δευτέρα

Ο ρυθμός των ημερήσιων εμβολιασμών ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, αλλά η άσκηση παραμένει σύνθετη. Πόσα εμβόλια περιμένουμε ως τα μέσα Μαρτίου και πώς θα κλείνονται τα ραντεβού από Δευτέρα. 


Ανεβάζει ρυθμούς για τους εμβολιασμούς η κυβέρνηση, παρ’ όλες τις καθημερινές πρακτικές δυσκολίες που αποτυπώνονται στη σύσκεψη που γίνεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας. Ήδη, ως σήμερα έχουν γίνει λίγο πάνω από 40.000 εμβολιασμοί, ενώ έχει ενσωματωθεί το μεγαλύτερο μέρος των νοσοκομείων της χώρας. Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, από την Παρασκευή και μετά οι εμβολιασμοί (ιδίως τις εργάσιμες ημέρες), θα τρέχουν με ρυθμούς άνω των 8.000 υγειονομικών και ηλικιωμένων από μονάδες φροντίδας, ενώ από τις 20 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, αρχής γενομένης από τους 85+, ο στόχος ανεβαίνει σε πάνω από 17.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Και το νούμερο αυτό ανεβαίνει, όσο ανεβαίνουν τα αποθέματα σε εμβόλια, με τη χώρα να περιμένει την εβδομάδα αυτή και τα πρώτα εμβόλια της αμερικανικής Moderna. 


Σύμφωνα με τον επί τάπητος σχεδιασμό που είναι εις γνώσιν του Reader.gr, για τον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί να παραληφθούν 424.624 δόσεις (Pfizer & Moderna). Παράλληλα, από τη Pfizer αναμένουμε περί τις 1,35 εκ. δόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους και από την Moderna περίπου 240.000 δόσεις το ίδιο διάστημα. Ως προς τη Moderna, το πρώτο φορτίο με εμβόλια που θα φτάσει αυτή την εβδομάδα θα είναι 8.000 δόσεις, ενώ θα ακολουθήσουν μετά και άλλες 8.000 δόσεις, με την εκτίμηση να είναι ότι θα έχουμε παραλάβει περί τις 20.000 δόσεις εντός Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα, το καλό μαντάτο είναι η διαφαινόμενη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca εντός Ιανουαρίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, κάτι που σημαίνει ότι νωρίτερα θα γίνουν και οι παραδόσεις του πρώτου πακέτου από την εταιρία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το υπουργείο Υγείας, το πρώτο «πακέτο» θα αφορά 500.000 δόσεις εμβολίου, το οποίο, όμως, διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μεταφέρεται πολύ ευκολότερα. Ίσως και εντός Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση τον Μάρτιο θα ακολουθήσει η έγκριση του εμβολίου της Johnson&Johnson που είναι μονοφασικό, με τον πρώτο «γύρο» παραδόσεων να αφορά περίπου 1 εκ. δόσεις.


Ευρύτερα, με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό, εκτιμάται ότι ως τα μέσα Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει περίπου 4,5 εκ. δόσεις εμβολίων, κάτι που σημαίνει πάνω από 2,25 εκ. εμβολιασμούς, με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι από τον Μάρτιο και μετά, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, μπορεί να είναι εφικτός ο στόχος των 2 εκ. εμβολιασμών τον μήνα. Βεβαίως, αυτό απαιτεί και μια εξαιρετική προετοιμασία της εμβολιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να γίνουν όλα χωρίς πρόβλημα, με τα κυβερνητικά στελέχη να δουλεύουν, αυτή την περίοδο, πάνω σε ασκήσεις προσομοίωσης γι’ αυτό το στοίχημα. 


Πρεμιέρα για τα ραντεβού


Σε αυτό το κλίμα, από αύριο το πρωί κάνει πρεμιέρα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα ραντεβού του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, αρχής γενομένης από τους άνω των 85 ετών. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν αυτόματα μήνυμα που θα τους ενημερώνει για το ραντεβού τους. Η κατηγορία αυτή πολιτών θα λάβει δύο sms. Ο δικαιούχος οφείλει να επιβεβαιώσει και τα δύο sms εντός τριών ημερών. Ταυτόχρονα, ανοίγει και η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι δεν έχουν κάνει εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση. Θα μπορούν να το κάνουν με τον ΑΜΚΑ μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης θα μπορεί να δει αν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι, θα μπορεί να κλείσει ραντεβού. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, ή στα ΚΕΠ.


Τα sms στο 13034


Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας αποστέλλοντας στο 13034 γραπτό μήνυμα (SMS) με το ΑΜΚΑ και το επώνυμό του (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Άμεσα, ο πολίτης θα λάβει γραπτό μήνυμα, που θα τον ενημερώνει εάν είναι δικαιούχος εμβολιασμού με βάση την πληθυσμιακή προτεραιοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμών. Στη συνέχεια, ο πολίτης μπορεί να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμού COVID-19 (emvolio.gov.gr) για να προγραμματίσει το ραντεβού του. Παράλληλα, μέσω του 13034 θα γίνεται και η υπενθύμιση για τα ραντεβού. Ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του προγραμματισμένου ραντεβού του (ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού, εμβολιαστικό κέντρο), αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό του (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης θα λαμβάνει επιπλέον τρία αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού του (3 ημέρες πριν από το ραντεβού, 1 ημέρα πριν από το ραντεβού και στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365