Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2021

Με ρυθμούς χελώνας οι εμβολιασμοί σε ΕΕ και ΗΠΑ -Παγκόσμια ανησυχία

Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στις χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να τηρούνται

Με ρυθμούς χελώνας πραγματοποιείται η χορήγηση των εμβολίων στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, γεγονός που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.


Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στις χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να τηρούνται, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης (σ.σ.: εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού) μετατίθεται χρονικά. Κάτι που όμως θα έχει ως συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενώ θα έχει σοβαρότερη επίπτωση και στις οικονομίες των χωρών.


Ήδη, μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στη Γερμανία, προκαλώντας δυσφορία και αγανάκτηση. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά τα εμβολιαστικά κέντρα, λόγω έλλειψης εμβολίων. Παρόμοια η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου μόλις λίγες εκατοντάδες άτομα έχουν εμβολιαστεί.


Το ζήτημα έθεσαν μετ' επιτάσεως και οι Financial Times, που σε δημοσίευμά τους με «Υπό πίεση οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός» τονίζουν ότι η χορήγηση εμβολίων στους πολίτες έχει καθυστερήσει.


Στις Βρυξέλλες η ΕΕ παραδέχθηκε χθες ότι υπάρχει «παγκόσμια έλλειψη» ικανότητας παραγωγής εμβολίων, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, αλλά τόνισε ότι η Ένωση «είναι έτοιμη» να την αυξήσει.


Την ίδια ώρα, την πρωτιά στην κούρσα των εμβολιασμών στον πλανήτη διατηρεί μακράν το Ισραήλ, όπου έχει ήδη λάβει το εμβόλιο πάνω από ένα εκατομμύριο του πληθυσμού! Το Ισραήλ έχει ένα ποσοστό 11,55% στη χορήγηση δόσεων του εμβολίου ανά 100 άτομα, ενώ πολύ πίσω ακολουθεί δεύτερο το Μπαχρέιν με 3,49% και με 1,47% τρίτη η Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data, την ώρα που στη Γαλλία είχαν εμβολιαστεί συνολικά 138 άτομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου κατά της Covid-19, που έχει προκαλέσει το θάνατο άνω του 1,8 εκατ. ανθρώπων ανά την υφήλιο.


Καθυστερήσεις και στις ΗΠΑ

Οι ελπίδες ανάσχεσης της εξάπλωσης της Covid-19 χάρη στα εμβόλια πάγωσαν λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εκστρατεία εμβολιασμού στις ΗΠΑ εξαιτίας πρακτικών προβλημάτων και των γεμάτων νοσοκομείων. Μόνο 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν λάβει έως προχθές την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αριθμός πολύ μακριά από τον δηλωμένο στόχο της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ για 20 εκατομμύρια εμβολιασθέντες έως το τέλος του 2020.


Την καθυστέρηση αυτή επέκρινε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φάνηκε αποφασισμένος να επιταχύνει τους ρυθμούς. «Είμαστε ξεκάθαροι: η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις δεν θα φεισθεί προσπαθειών προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα εμβολιαστούν», διαβεβαίωσε χθες. «Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ. Διαθέτουμε τις πιο αποτελεσματικές ομάδες παγκοσμίως», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.


Το καμπανάκι του επικεφαλής της BioNTech

Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε πριν από λίγες ημέρες ο Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της BioNΤech, της εταιρείας που σε συνεργασία με την Pfizer παρασκεύασε το πρώτο εγκεκριμένο στην ΕΕ εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ο κ. Σαχίν έκανε λόγο για «κενό» στις παραδόσεις του εμβολίου: «Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας».


Τόσο ο Σαχίν όσο και η σύζυγός του, Οζλέμ Τουρετσί, που συνίδρυσαν τη BioNTech, κατηγόρησαν την ΕΕ για την απόφασή της να κάνει παραγγελίες από διάφορα εμβόλια, με την ελπίδα ότι θα εγκριθούν γρήγορα περισσότερα από ένα. Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν 600.000.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιούλιο, ενώ η ΕΕ περίμενε έως τον Νοέμβριο για να παραγγείλει τις μισές.


«Κάποιες στιγμές έγινε φανερό ότι δεν θα είναι εφικτό να παραδώσουμε (τα εμβόλια) τόσο γρήγορα», παραδέχθηκε η Τουρετσί στο «Spiegel». «Όμως πλέον ήταν αργά να γίνουν νέες παραγγελίες». Η BioNTech ελπίζει να ξεκινήσει νέα γραμμή παραγωγής στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, η οποία θα παρασκευάσει 250.000.000 δόσεις το πρώτο μισό του 2021, σημείωσε ο Σαχίν.


Τι γίνεται με το εμβόλιο της Moderna

Την ίδια στιγμή, το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία Moderna αναμένεται να λάβει την έγκριση του ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει ζητήσει επίσης από τον ΕΜΑ να εγκρίνει άμεσα και το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το οποίο έλαβε άδεια στη Βρετανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του συγκεκριμένου εμβολίου από την ΕΕ παραμένει ασαφές.


Να αναβληθεί ο επαναληπτικός εμβολιασμός προτείνουν οι ειδικοί

Πάντως, από την πλευρά τους οι ειδικοί αναφέρουν πως ένας λογικός τρόπος για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα το συντομότερο δυνατόν, θα ήταν να μετατατετεθεί ο χρόνος του επαναληπτικού εμβολιασμού.


Πολλοί ειδικοί του Ηνωμένου Βασιλείου χαιρέτισαν την απόφαση ως λογική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της έλλειψης εμβολίων. Ωστόσο, επεσήμαναν επίσης ότι η αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη μετά την πρώτη δόση και θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη εάν η στρατηγική αυτή εμβολιασμού λειτουργεί πραγματικά.


Ο Πέτερ Κρέμσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Τίπινγκεν, πιστεύει ότι η βρετανική προσέγγιση είναι ουσιαστικά πολύ λογική. «Εάν η επίδραση του πρώτου εμβολιασμού δεν μειώνεται γρήγορα με την πάροδο του χρόνου, ο δεύτερος εμβολιασμός θα μπορούσε επίσης να γίνει αργότερα, για παράδειγμα μετά από έξι μήνες, κάτι που όμως δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Αυτό γίνεται όμως και με άλλα εμβόλια», δήλωσε στο RTL.


Πηγή: iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365