Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Reuters για τα Θεοφάνεια: Κράτος εν κράτει η Εκκλησία στην Ελλάδα

Η… χάρη μας φτάνει σε κάθε άκρη του κόσμου σήμερα

Διασύρει διεθνώς τη χώρα μας ρεπορτάζ του Reuters που μεταδίδει την… σειρά παραβιάσεων των μέτρων κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα ανήμερα τα Θεοφάνεια.


Η… χάρη μας φτάνει σε κάθε άκρη του κόσμου σήμερα, Τετάρτη 06.01.2021, ανήμερα τα Θεοφάνεια, μέσα από ένα άρθρο – κόλαφο του Reuters, το οποίο περιγράφει καρέ – καρέ τα όσα έγιναν από το πρωί της ημέρας στην χώρα μας.


Και μόνο ο τίτλος της ανταπόκρισης από την Ελλάδα τα λέει όλα: «“Κανένας Νόμος δεν μας δεσμεύει”: Έλληνες Χριστιανοί αψηφούν την απαγόρευση λόγω κορονοϊού για τα Θεοφάνεια».


Το Reuters ξεκινά λέγοντας πως οι Χριστιανικές Εκκλησίες της Ελλάδας έκαναν λειτουργίες για τα Θεοφάνεια αψηφώντας ανοιχτά τους κυβερνητικούς περιορισμούς λόγω κορονοϊού, αλλά και την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ιερείς να δώσουν το καλό παράδειγμα εν μέσω της πανδημίας που έχει κοστίσει την ζωή περισσότερων από 5.000 Ελλήνων πολιτών.


«Οι κρατικές εντολές είναι ένα πράγμα και η πίστη ένα άλλο» λέει η 38χρονη Σταυρούλα, βγαίνοντας από την πρωινή λειτουργία σε μια εκκλησία κοντά στην Αθήνα. «Κανένας νόμος δεν μπορεί αν μας επιβάλλει το τι θα κάνουμε», συμπληρώνει.


Τα Θεοφάνεια στην Ελλάδα μέσα από τα «μάτια» του Reuters

Το Reuters συνεχίζει λέγοντας πως αστυνομικοί βρίσκονταν έξω από αρκετές εκκλησίες, αλλά τόνιζαν πως δεν ανακατεύονται με καταστάσεις σαν αυτή και πως θα χρησιμοποιούσαν “ήπια” μέτρα για να πείσουν τους πιστούς να μην συνωστίζονται στους ναούς.


Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «απροθυμία της συντηρητικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκρουστεί με την Ορθόδοξη Εκκλησία που έχει επιρροή και παίζει κεντρικό ρόλο στην δημόσια ζωή της Ελλάδας» και υπενθυμίζει πως την Κυριακή η κυβέρνηση επέβαλλε πιο αυστηρά μέτρα στο ήδη εν ισχύ lockdown, απαγορεύοντας την παρουσία πιστών στις Εκκλησίες.


Και συνεχίζει το Reuters: «Την Δευτέρα, σε μια σπάνια μορφή διαφωνίας από τις Εκκλησιαστικές Αρχές που κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν σεβαστεί τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, η Ιερά Σύνοδος ειδοποίησε την κυβέρνηση πως δεν υπάρχει αιτιολόγηση για να εμποδιστούν οι λειτουργίες για τα Θεοφάνεια».


Στην συνέχεια το ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρεται στο ότι τελικά… έγινε ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Σταυρού στον Πειραιά, φιλοξενώντας μάλιστα δηλώσεις ακόμη μιας πιστής, της Σουζάνας Μουστέλογλου, η οποία δήλωσε: «Αν ένας ιερέας πάει με έναν κληρικό να κάνουν τον αγιασμό των υδάτων χωρίς να είναι κανένας άλλος παρών, τότε ποιο είναι το πρόβλημα; Ποιος θα είχε θέμα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365