Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Έρχονται μέτρα για την Θεσσαλονίκη - Οδεύει ολοταχώς για lockdown

Χρειάζεται ταχύτερες αποφάσεις και πρόληψη

Ολοταχώς για lockdown οδεύει η Θεσσαλονίκη από την επόμενη βδομάδα. Αν και οι τελικές εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων αναμένεται να κατατεθούν στη καθιερωμένη συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή, εντούτοις η παρουσία Κικίλια από το πρωί της Πέμπτης στην πόλη έχει σημάνει συναγερμό. Στην Θεσσαλονίκη έχει χτυπήσει καμπανάκι μετά και το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, προβληματίζοντας τους ειδικούς.


Οι μετρήσεις των λυμάτων είναι αυτές πάνω στις οποίες όπως φαίνεται θα στηριχθούν οι ειδικοί για να επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα στην πόλη μετά το Σαββατοκύριακο τα οποία θα έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Τον προβληματισμό της κυβέρνησης για την επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης μετέφερε και ο Βασίλης Κικίλιας στη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, χωρίς να τεθεί ζήτημα νέων μέτρων μέχρι στιγμής.


Την ίδια ώρα αύξηση αλλά όχι ανησυχητική παρατηρείται στις κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της πόλης τις τελευταίες μέρες. «Η πανδημία είναι σαν μια φωτιά σε ένα χωράφι με ξηρά χορτάρια. Όσο πιο έγκαιρα και πιο σωστά επέμβουμε τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα εφόσον ο καθένας από εμάς προσέχει και εφόσον όλοι είμαστε ταγμένοι σε αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε να μην αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.


Εξαδάκτυλος: Χρειάζονται ταχύτερες αποφάσεις

«Το σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετική από τη Δευτέρα. Θα έχει άλλη κατάσταση απ’ αυτήν που έχει σήμερα» είπε ο Θανάσης Εξαδάκτυλος στην «Ωρα Ελλάδος» και πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το έγκαιρο της αποφάσεως (σ.σ.: για την Αττική), μας κάνει να βλέπουμε μικρότερο κόστος και υγειονομικό και οικονομικό. Εκτιμώ ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί τώρα, είναι μικρότερος απ’ αυτόν που θα χρειαζόταν αν αργούσαμε πάλι μια δυο βδομάδες» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος στην «Ωρα Ελλάδος».


«Οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέο περιβάλλον. Είναι δεδομένο ότι θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Χρειάζεται ταχύτερες αποφάσεις και πρόληψη» επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.


Έχουμε ανέβει επίπεδο συναγερμού στη Θεσσαλονίκη

Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.


«Αυτό που κρατάμε ως θετικό στοιχείο είναι πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση, αντίστοιχης δυναμικής της πορείας που καταγράφηκε το φθινόπωρο. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ομάδας μας θα έλεγα ότι απλά επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ανέβει ένα επίπεδο συναγερμού. Παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε σε μία εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.


Ζέρβας: Το πρόβλημα δημιουργήθηκε τέλη Ιανουαρίου

Τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα απ’ ό,τι στην Αττική και σαφέστατα καλύτερα από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο το κακό όμως παραμονεύει και δεν θέλει και πολύ, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από την πλευρά του μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ράδιο Θεσσαλονίκη. «Τρεις τέσσερις μέρες να εκτεθούμε μπορεί να επιστρέψουμε πάλι στις άσχημες εικόνες στα νοσοκομεία ακόμα και στα κοιμητήρια, Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία» πρόσθεσε.


Μιλώντας για τα σχολεία τόνισε πως έχουμε 2 εκατ. μετακινήσεις το πρωί και άλλες δυο εκατ. το μεσημέρι όταν είναι ανοιχτά όλα τα σχολεία. «Σύμφωνα με στοιχεία που έχω μπροστά μου από τον ΕΟΔΥ, από 0 έως 12 ετών παιδιά ήταν από 8,5 έως 11% δηλαδή συν πλην το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων. Ένα στα οκτώ κρούσματα που είχαμε πρόσφατα είναι κάτω των 17 ετών. Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός και πιο επικίνδυνος. Το πρόβλημα στην χώρα δημιουργήθηκε κάπου τέλη Ιανουαρίου όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365