Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Κικίλιας: Θα εισηγηθώ σκληρό lockdown στην Αττική

Ήταν δεδομένο πως το σκληρό lockdown ήταν προ των πυλών

Σύντομο αλλά ολικό lockdown στην Αττική, όπως εκείνο του περασμένου Μαρτίου, θα εισηγηθεί ο Βασίλης Κικίλιας στην περίπτωση που και τα σημερινά στοιχεία είναι ανησυχητικά. Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ. 10 από τις 15 νέες διασωληνώσεις είναι στην Αττική.


Ήταν δεδομένο πως το σκληρό lockdown ήταν προ των πυλών. Πως ήταν στο τραπέζι γιατί η κατάσταση στην Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολη και το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά. Ο μεγάλος φόβος είναι μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και γι’ αυτό πληθαίνουν οι φωνές για σκληρή καραντίνα. Ανάμεσα σε αυτές και εκείνη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. 


«Θα εισηγηθώ καθολικό lockdown στην Αττική» δήλωσε ο Βασίλη Κικίλιας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (09.02.2021) στο OPEN. Όλα θα κριθούν από τα κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία. 


Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, δεδομένου ότι το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα έχουμε σήμερα (09.02.2021) είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown», σαν εκείνο του περασμένου Μαρτίου. 


Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αναλύσεις που φτάνουν στα χέρια του από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.


Έδωσε μάλιστα και στοιχεία του ΕΚΑΒ για τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τα οποία στις 6 Φεβουαρίου οι διασωληνώσεις ήταν 231, την επόμενη μέρα έγιναν 245 και χθες 260. «Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.


Αττική και ΕΣΥ “δείχνουν” σκληρό lockdown 

«Μόλις υπάρξει επικίνδυνη αύξηση της πίεσης στον ΕΣΥ θα παρέμβουμε αμέσως» είχε άλλωστε διαμηνύσει μέσω του newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, μην κρύβοντας την αγωνία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου από τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για 2.000 με 2.200 κρούσματα στο τέλος της εβδομάδας. 


Την ανησυχία μεγαλώνει και η μετάλλαξη του ιού, ιδιαίτερα του Βρετανικού, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι ως και 40% πιο μεταδοτικός.


Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού  – στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά – και συνολικά, έξι είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα.


Η ανησυχία αφορά κυρίως την Αττική, όπου μένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας.


Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, η κατάσταση στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς… Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%, οι ασυμπωματικοί αγγίζουν το 60%, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 φορείς του ιού.


Μεγάλος «εχθρός»  η αυξημένη κινητικότητα…

Η αυξημένη κινητικότητα το Σαββατοκύριακο, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα προβληματίζει τους ειδικούς.


Ωστόσο τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή (λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με click away κ.α.) θα μπορούν να εκτιμηθούν αν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε τουλάχιστον μία εβδομάδα.


Ως τότε – πάντα εκτός απροόπτου –  κυβέρνηση και ειδικοί συστήνουν αυξημένη προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων, ξορκίζοντας προς το παρόν το ολικό lockdown.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365