Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Πανελλήνιες 2021: Που θα κυμανθούν οι βάσεις, μπαίνει κόφτης για 25.000 υποψήφιους

Περισσότεροι από 25.000 υποψήφιοι αναμένεται να μείνουν τελικά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ειδικό τεχνικό συμβούλιο φαίνεται ότι θα χρειαστούν φέτος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2021.


Περισσότεροι από 25.000 υποψήφιοι αναμένεται να μείνουν τελικά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση τα περσινά δεδομένα, από 10.000 -12.000 νέους και νέες που έμεναν συνήθως έξω λόγω των βαθμολογικών δεδομένων που ετησίως αναδιαμορφώνονταν ανά επιστημονική κατεύθυνση.


Τα δεδομένα σπρώχνουν τους θεματοδότες του υπουργείου Παιδείας σε πιο βατά θέματα φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις, που αναμένεται να ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.


Ωστόσο, ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα καθώς έτσι οι κατώτερες βαθμολογίες εισαγωγής θα αυξηθούν και μπορεί να δούμε τα αντίστροφα αποτελέσματα και υποψήφιους να μην μπαίνουν στα πανεπιστήμια με βαθμολογίες άνω των 10.000 μορίων.


Φαίνεται λοιπόν ότι οι προσομοιώσεις που θα πρέπει να τρέξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το επόμενο χρονικό διάστημα ίσως να δημιουργήσουν το αίτημα το κατώτερο ποσοστό που δόθηκε για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης στα ΑΕΙ, να πέσει από 0,80 στο 0,60.


Σύμφωνα με Τα Νέα, φαίνεται ότι ήδη του υπουργείο Παιδείας σε μελέτες που έκανε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν εφαρμοζόταν το 0,60 ως κατώτερο ποσοστό Ελάχιστης Βάσης, θα έμεναν 7.000 άτομα εκτός ΑΕΙ, εάν εφαρμοζόταν το 0,70 θα έμεναν εκτός, σχεδόν 12.000 άτομα, ενώ εάν εφαρμοζόταν το 0,80 το οποίο επιλέχθηκε, θα έμεναν εκτός σχεδόν 15.000.


Συνολικά δηλαδή σχεδόν 25.000 - 30.000 άτομα λιγότερα, από τους 78.000 εισακτέους που μπαίνουν ετησίως στα ΑΕΙ, της χώρας. 


Τι λένε τα πανεπιστήμια


Ο νέος νόμος για το εξεταστικό σύστημα, προβλέπει ότι όποιο τμήμα δεν ορίσει μόνο του τον συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση του, τότε θα ορίζεται αυτόματα σε αυτό η κατώτερη τιμή του.


Δηλαδή εκείνοι που δεν θα απαντήσουν καν στο υπουργείο Παιδείας θα παίρνουν αυτόματα το 0,80.


Εάν ο μέσος όρος των εξεταζόμενων μαθημάτων φέτος είναι το 10, η βάση εισαγωγής στα τμήματα που δεν θα ορίσουν μόνα τους συντελεστή θα είναι 8.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365