Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ποιοι απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης και το 2022

Σύμφωνα με όσα εξετάζει η κυβέρνηση

Σχέδια για το «πάγωμα» και το 2022 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικούς υπαλλήλους, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων επεξεργάζεται η κυβέρνηση.


Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης, η αναστολή της εισφοράς δεν θα ισχύσει μόνον για το 2021, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει η εισφορά να μην επιβληθεί ούτε 2022. Σύμφωνα με όσα εξετάζει η κυβέρνηση, το 2022 το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα συμπεριλαμβάνει τα εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς που καταβάλλονται από το δημόσιο. Το οικονομικό επιτελείο καταλήγει σε αυτή την απόφαση εξαιτίας των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων, αλλά και από το γεγονός οτι τα εισοδήματα των συγκεκριμένων κατηγοριών δεν περικόπηκαν παρά την πανδημία.


Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ούτε για την αναστολή, αλλά κυρίως για το αν θα υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας, τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε πάντως, με βάση τα νέα δεδομένα, θα εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εξής εισοδήματα:


1. Τα εισοδήματα από μισθούς του 2022, εφόσον καταβάλλονται από τον ιδιωτικό τομέα. Καμία παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα γίνεται από 1.1.2022 στους μισθούς από 860 ευρώ καθαρά και άνω το μήνα. Υπό εξέταση , όπως αναφέρθηκε, τελεί αν θα συνεχίσει να επιβάλλεται η εισφορά στα εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα. Θα χάνουν την απαλλαγή πάντως, όπως όλα δείχνουν, όσοι φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια, εφόσον αυτά ξεπερνούν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.


2. Τα λοιπά εισοδήματα του 2021, δηλαδή κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, τόκους, και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Αυτά τα εισοδήματα θα δηλωθούν το 2022 και στο εκκαθαριστικό φόρου δεν θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης. Η απαλλαγή αυτή ισχύει, ασχέτως εάν ο φορολογούμενος εισπράττει άλλα εισοδήματα ως συνταξιούχος ή αν εργάζεται στο δημόσιο. Αν δηλαδή οι μισθοί και συντάξεις από το δημόσιο δεν υπερβαίνουν συνολικά τις 12.000 ευρώ το χρόνο, τότε συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρώσουν καθόλου εισφορά αλληλεγγύης. Και αυτό διότι η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό ετήσιο εισόδημα, μαζί με τα τυχόν ενοίκια ή τόκους, μερίσματα και λοιπά εισοδήματα από κεφάλαιο ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Άρα, και αν δεν μηδενίζεται, σε πολλές περιπτώσεις η εισφορά μειώνεται δραστικά για του υπόχρεους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365