Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Η συνταγή της ημέρας: Γαλακτομπούρεκο

Δείτε την συνταγή

Δείτε την συνταγή:


Υλικά

για την κρέμα

1450 ml. γάλα αγελαδινό πλήρες

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Ήπειρος, τύπου Κερκύρας

125 gr. σιμιγδάλι ψιλό

20 gr. κόρν φλάουρ

4 αυγά

200 gr. ζάχαρη

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κάψουλες βανιλλίνης

Ξύσμα λεμονιού


για το σιρόπι

750 gr. ζάχαρη

400 gr. νερό

1 λεμόνι


Επιπλέον θα χρειαζόμαστε

1 πακέτο φρέσκο φύλλο Βηρυτού

200 gr. βούτυρο Ήπειρος, τύπου Κερκύρας



 


Εκτέλεση βήμα-βήμα

Το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν και προσθέτουμε το λεμόνι κομμένο στην μέση.

Βράζουμε για 5 λεπτά και κρατάμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.


Η κρέμα

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού, προσθέτουμε τα ¾ της ποσότητα ζάχαρης, το κόρν φλάουρ, την βανιλλίνη, το αλάτι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά με το γάλα.


Ξεκινάμε να βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς.


Χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με την υπόλοιπη ποσότητα της ζάχαρης.


Μόλις πήξει η κρέμα με το γάλα και το σιμιγδάλι αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά, τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.


Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο στην κρέμα και ανακατεύουμε.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.


Το γαλακτομπούρεκο

Λιώνουμε τα 200 gr. βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία ραντίζουμε με το βούτυρο.


Προσθέτουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία ραντίζουμε επίσης με βούτυρο.

Κλείνουμε καλά τις άκρες και χαράζουμε ελαφρά με ένα μυτερό μαχαίρι.


Ψήνουμε για 45-50 περίπου λεπτά στους  180ο C.


Μόλις το γαλακτομπούρεκο χρυσίσει και είναι έτοιμο, το σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά.

Φυσικά τρώγεται ζεστό ή κρύο!



Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Το σιρόπι αυστηρά πρέπει να είναι κρύο, διαφορετικά δεν θα πάρετε το τέλειο τραγανό αποτέλεσμα.

~ Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μικρό μέρος του γάλακτος με κρέμα γάλακτος πλήρες, για ακόμη πιο πλούσιο αποτέλεσμα.

~ Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα κλασικά φύλλα κρούστας για σιροπιαστά γλυκά, αν και τα φύλλα Βηρυτού δίνουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα και γεύση.

~ Αν θέλετε αρωματίστε το σιρόπι με μέλι, λίγο πορτοκάλι ή ένα ξυλάκι κανέλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365