Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Τι προβλέπει ο νέος κύκλος για σπίτια και επιχειρήσεις

Ο νέος κύκλος θα προκηρυχθεί στα τέλη του καλοκαιριού

«Κλειδώνει» ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τον επόμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο νέος κύκλος θα προκηρυχθεί στα τέλη του καλοκαιριού και θα έχει αναβαθμισμένα κριτήρια για σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, με επίκεντρο τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.


Συγκεκριμένα:


Τον Απρίλιο ξεκινά η ένταξη των νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και εγκρίθηκαν

Στα τέλη του καλοκαιριού προκηρύσσεται το νέο «Εξοικονομώ» για σπίτια, με διαφοροποιημένα κριτήρια εξέτασης των αιτήσεων

Προχωρά το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, για το οποίο υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Σχεδιάζεται πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων

Η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος «τρέχει» ήδη από τις αρχές Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου.


Τα δικαιολογητικά για υποβολή σε ηλεκτρονική μορφή:

Στοιχεία ταυτότητας

Υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης

Συμβόλαιο ιδιοκτησίας

Kτηματολόγιο

ENΦIA, E9

Eκκαθαριστικό E1, E2

ΔEH εκκαθαριστικός λογαριασμός με στοιχεία TAΠ

Χρειάζονται ακόμη: Άδεια, κάτοψη, τομή, διάγραμμα κάλυψης, τοπογραφικό, καθώς και ρύθμιση αυθαιρέτων


Νέα κριτήρια

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το νέο «Εξοικονομώ» θα προτεραιοποιεί τις αιτήσεις με ποιοτικά κριτήρια, που θα περιλαμβάνουν τον βαθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, τα εισοδηματικά κριτήρια κ.ά.


Σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες, θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης, που ήδη χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών.


Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων την επόμενη 5ετία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.


Τουριστικά καταλύματα


Σε ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα, επίκειται η προκήρυξη προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ για μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.


Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, εφόσον εξασφαλιστούν οι πόροι, ενδέχεται σε επόμενη φάση να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.


Εξάλλου, για τα κτίρια του Δημοσίου, την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 375 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα».


Οι επενδύσεις αφορούν εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365