Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Η συνταγή της ημέρας: Μπριάμ με Ξύδι Βαλσαμικό

Δείτε την συνταγή

Δείτε την συνταγή:


Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά

Ποσότητα: 4-5 άτομα


Υλικά

– 2 μελιτζάνες

– 2-3 κολοκυθάκια

– 2 πατάτες

– 2 πιπεριές

– 2 ξερά κρεμμύδια

– 2 χουφτές μπάμιες

– 1 σκελίδα σκόρδο

– 2 ντομάτες

– 100 ml. τοματοχυμό

– 80 ml. ελαιόλαδο

– 50 ml. ξύδι βαλσαμικό + 1 κουταλιά της σούπας

– ½ μικρό ματσάκι μαϊντανό

– 1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη

– Αλάτι


Για τον γαύρο

– 250 γρ. γαύρο

– Αλάτι θαλασσινό

– 2 σκελίδες σκόρδο

– Κόκκους πιπέρια

– Ξύδι λευκό

– 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ή σέλινο

– Ελαιόλαδο


Εκτέλεση Συνταγής


1

Για το γαύρο

Επιλέγουμε ολόφρεσκο γαύρο και κόβουμε τα κεφάλια και καθαρίζουμε καλά τον γαύρο από τα εντόσθια , τον ξεπλένουμε και τον φιλετάρουμε, αφαιρώντας την ραχοκοκαλιά τραβώντας απαλά. Τον τοποθετούμε σε τρυπητό για 10 λεπτά.


2

Καλύπτουμε ένα σκεύος με αλάτι και ακουμπάμε τα φιλέτα, καλύπτουμε ξανά με αλάτι και αφήνουμε στην άκρη για 40 λεπτά. Το ξεπλένουμε και τον τοποθετούμε σε ένα μπωλ στο οποίο προσθέτουμε το ξύδι να τον καλύπτει και τον αφήνουμε για 15 λεπτά.


Στραγγίζουμε από το ξύδι και σερβίρουμετο γαύρο με ψιλοκομμένο σκορδάκι, ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.


3

Για το μπριάμ

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και την ανακατεύουμε με τον τοματοχυμό. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, τα σωτάρουμε με το ¼ από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο σε φέτες, τη ρίγανη, τη ντομάτα, 100 ml. νερό και το βαλσαμικό, μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε.


4

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C μαζί με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το μπριάμ. Σ΄ένα τηγάνι σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τις μπάμιες και τις σβήνουμε με την 1 κουταλιά της σούπας βαλσαμικό.


Κόβουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά σε μέτριες φέτες σ΄ένα μπωλ τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το βασιλικό, ενώ ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.


Βγάζουμε το ταψί προσεκτικά από το φούρνο, του προσθέτουμε τη μισή ποσότητα των κρεμμυδιών, επάνω στρώνουμε τα λαχανικά και τέλος τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τέλος περιχύνουμε με το υπόλοπο ελαιόλαδο.


5

Βρέχουμε κα στύβουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί και καλύπτουμε τοταψί, ψήνουμε για 30 λεπτά το φαγητό, κατόπιν βγάζουμε το χαρτί και συνεχίζουμε για άλλα 30 λεπτά το ψήσιμο.


Σερβίρουμε με το μπριάμ ζεστό ή κρύο με τον μαρινάτο γαύρο και μια δροσερή ΑΛΦΑ Weiss!


Σημειώσεις για τη συνταγή

– Μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό και σε γάστρα

– Χρησιμοποιούμε τα λαχανικά σε αναλογία τέτοια ώστε να είναι σχεδόν ίσα σε ποσότητα

– Στον πάτο του ταψιού μπορούμε να στρώσουμε και φέτες ντομάτας

– Ο γαύρος διατηρείται και στο ψυγείο, καλυμμένος με ελαιόλαδο και σε γυάλινο σκεύος που κλείνει καλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365