Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Τα τελευταία σενάρια για τη χαλάρωση των μέτρων μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

Την Τρίτη καταγράφηκαν "μαύρα" ρεκόρ

Σε "γρίφο" για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το σενάριο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού, τη στιγμή που κορυφώνεται το τρίτο κύμα της πανδημίας και η πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά του λεκανοπεδίου, συνεχίζεται.


Την Τρίτη καταγράφηκαν "μαύρα" ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας με 4.340 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο και 741 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ακόμη 72 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. 


Μόνο στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 2.097 μολύνσεις, ενώ "έκρηξη" σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη με 535 νέα κρούσματα. Σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν 65.979 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού και η θετικότητα έφτασε το 6,58%. Τα τελευταία στοιχεία πάντως για το ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα 11 αστικών περιοχών της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη, είναι ενθαρρυντικά. Τα αποτελέσματα, που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Μαρτίου 2021, δείχνουν σε γενικό επίπεδο σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. 


Στην Αττική καταγράφεται μία πτωτική τάση (-12%), ενώ ανοδική τάση υπάρχει στη Θεσσαλονίκη (+11%). Μεγάλη μείωση παρατηρείται στα Χανιά (-71%) και στην Πάτρα (-60%).


Ζητούμενο η "χρυσή τομή"


Η επιδημιολογική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα και οι κυβερνητικές εισηγήσεις για σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης που θα έχουν την Τετάρτη οι λοιμωξιολόγοι. Οι ειδικοί έχουν περιγράψει ως βασικά κριτήρια για το "ναι" στη σταδιακή άρση του lockdown τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας θα αποτελέσει επίσης ένα βασικό κριτήριο, συνυπολογίζοντας τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, ενώ "κομβικό ρόλο" θα παίξει η αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο αποτελεί η εξεύρεση της "χρυσής τομής" μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κοινωνικής αποσυμπίεσης, με παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα στους πολίτες από το παρατεταμένο lockdown. Η κυβέρνηση επιθυμεί "προσεκτικά βήματα" για το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, που θα λειτουργήσουν ως "βαλβίδες αποσυμπίεσης", με "όπλα" τα self test και τους εμβολιασμούς και με σύμμαχο τον καλό καιρό. Προτεραιότητα αποτελούν το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Μένει να φανεί εάν οι ειδικοί θα ανάψουν το "πράσινο φως" για το εάν και πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς δεν λείπουν οι φωνές που κρίνουν ως πρόωρο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον οι λοιμωξιολόγοι που το "ναι", έχει "κλειδώσει" η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το Σαββατοκύριακο κιόλας. Πρόκειται για ένα μέτρο που υιοθετήθηκε σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η κινητικότητα των πολιτών, που διευκολύνει τη μετάδοση του ιού. Όμως με δεδομένο πλέον τον ανοιξιάτικο καιρό, εκτιμάται ότι είναι καλύτερο, οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν και εκτός δήμου τηρώντας φυσικά τα ατομικά μέτρα προστασίας, ώστε να μην παρατηρείται πολυκοσμία και συνωστισμός σε συγκεκριμένες περιοχές και να μπει φρένο στις συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης.


Από την κυβέρνηση προκρίνουν το σενάριο να ανεβάσει ρολά το λιανεμπόριο την προσεχή Δευτέρα, εφόσον πουν το "ναι" οι λοιμωξιολόγοι. Η 5η Απριλίου θεωρείται ως η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων (και όχι των εμπορικών κέντρων), κατά πάσα πιθανότατα με τη μέθοδο του click away, ώστε να είναι πιο ελεγχόμενη η κινητικότητα των πολιτών. Την επόμενη εβδομάδα, στις 12 Απριλίου, είναι πιθανόν να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με το τρίωρο sms, εφόσον βέβαια το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση. Μεγάλο ερώτημα αποτελεί το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Εφόσον οι ειδικοί το επιτρέψουν, στις 12 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προτεραιότητα τα Λύκεια, καθώς οι μαθητές έχουν μπροστά τους τον γολγοθά των εξετάσεων. Καταλυτικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις αναμένεται να παίξει το πότε οι προμήθειες των self test θα φτάσουν στα φαρμακεία, καθώς αφενός έχει "κλειδώσει" η απόφαση για υποχρεωτικό τεστ των μαθητών και των εκπαιδευτικών κάθε Δευτέρα και αφετέρου θεωρείται πως θα είναι ένα ασφαλές εργαλείο και για τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα δεδομένα θα τεθούν στο τραπέζι των ειδικών και εκτός απροόπτου οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη ή την Πέμπτη.


Κικίλιας, Τσιόδρας και Θεοδωρίδου ενημέρωσαν τα κόμματα


Στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Αττική, έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Η ενημέρωση των κομμάτων έγινε από τον υπουργό Υγείας, την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες ΜΕΘ: 1.222 στα δημόσια νοσοκομεία, 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Εξ' αυτών, οι 891 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 592 ΜΕΘ non Covid.


Σχεδόν οι μισές κλίνες ΜΕΘ -729 συγκεκριμένα- βρίσκονται στην Αττική. Εξ' αυτών, οι 427 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 302 ΜΕΘ non Covid.


Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο ΕΣΥ τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική, δηλαδή τρεις στις τέσσερις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκονται ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 είναι σήμερα κατειλημμένες. Δηλαδή, μόνο τρεις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι σήμερα κενές στο λεκανοπέδιο.


Στη συνέχεια, η κα Θεοδωρίδου ενημέρωσε για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης και ο κ. Τσιόδρας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.


Τα "μαύρα" ρεκόρ της Τρίτης


Σοκ προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, καθώς καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ τόσο στα ημερήσια κρούσματα όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 8.000 από την αρχή της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σε μία ημέρα επιβεβαιώθηκαν 4.340 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός πολύ αυξημένος σε σύγκριση με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των 3.586 μολύνσεων, που είχαν ανακοινωθεί στις 23 Μαρτίου 2021. Διενεργήθηκαν 65.979 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 23.158 ήταν μοριακά και τα 42.821 rapid. Αυτή τη στιγμή, 741 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, έναντι 738 χθες. Επίσης, σε μία ημέρα εξέπνευσαν ακόμη 72 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές της νόσου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να έχει ανέλθει πλέον σε 8.017.

1 σχόλιο:

  1. Μας είπαν σήμερα 30/3 οτι καταριφθηκε κάθε αρνητικό ρεκόρ κρουσματων απο τον κορονοιο….
    Παμε να δουμε τις τελευταιες μερες το τι εχει γινει…

    25 / 3 / 2021 Κρούσματα 2588 σε 52893 τεστ ( Pcr + rapid ) ποσοστό 4,89 %

    26 / 3 / 2021 Κρούσματα 1496 σε 28025 τεστ ποσοστό 5,33 %

    27 / 3 / 2021 Κρούσματα 3133 σε 58158 τεστ ποσοστό 5,38 %

    28 / 3 / 2021 Κρούσματα 1449 σε 21278 τεστ ποσοστό 6,8 %

    29 / 3 / 2021 Κρούσματα 1724 σε 15607 τεστ ποσοστό 11,04 %

    30 / 3 / 2021 Κρούσματα 4340 σε 65979 ( !! ) τεστ ποσοστό 6,5 %

    Δηλ στην ουσία, οχι ρεκορ αλλα ΕΠΕΣΑΝ κιολας τα κρουσματα σε συγκριση με τις δυο τελευταιες ημερες….

    Μαλλον κατι αλλο ετοιμαζουν….ας μας λενε τα κρουσματα αλλα και ποσα τεστ κανουν για να βγουν αυτα τα νουμερα για να εχουμε ξεκαθαρη εικονα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365