Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Οι μισοί Ισραηλινοί έχουν πλέον εμβολιαστεί και το... γιορτάζουν

Το στοίχημα μοιάζει να απέδωσε και το Ισραήλ θυμίζει πλέον λίγο τη ζωή πριν τον κοροναϊό

Εικόνες από την προ Covidεποχή αρχιζουν να επανέρχονται στο Ισραήλ, όπου περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους έχουν ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου. Τις τελευταίες τα περισσότερα αυστηρά μέτρα προστασίας εχουν αρθεί στην χώρα, η οποία μοιάζει ένα βήμα μακριά από την οριστική απαλλαγή από το lockdown και ίσως και την πανδημία.


Με το 50,4% των πολιτών να έχει ήδη λάβει το εμβόλιο (στοιχεία έως και τις 16/3), οι μαθητές έχουν επιστρέψει στα σχολεία, τα περισσότερα κατάστημα έχουν πλέον ανοίξει και ο κόσμος κατακλύζει τους δρόμους και τις παραλίες, ενώ οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν σε γήπεδα και συναυλιακούς χώρους.


Το ποσοστό των νέων κρουσμάτων της Covid-19 έχει πέσει κάτω από το 3% του συνόλου των τεστ κοροναϊού (στην Ελλάδα ξεπερνά το 10%), τα νοσοκομεία αδειάζουν και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αν και ακόμα παραμένει το στοίχημα της καταπολέμησης των νέων, πιο επιθετικών και μεταδοτικών μεταλλάξεων του κοροναϊού , το Ισράηλ επενδύοντας στο εμβόλιο είναι πολύ πιθανό να κερδίσει κι εκεί.


Τα εστιατόρια έχουν ήδη ανοίξει εδώ και μέρες και είναι κάθε μέρα γεμάτα, όπως και τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ. Η μάσκα δεν είναι απαραίτητη στους ανοιχτούς χώρους, ωστόσο επιβάλλεται ακόμα στους κλειστούς. Παράλληλα, στους κλειστούς χώρους εξακολουθούν να απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων -αν και σε μεγάλο βαθμό το μέτρο δεν τηρείται.


«Είναι σαν την καταιγίδα μετά από παρατεταμένη ξηρασία», λέει ο 27χρονος Ντάνιελ Λίπσιτς απολαμβάνοντας την μπύρα του σε ένα κατάμεστο μπαρ στη Γιάφα. «Όχι, είναι σαν το σεξ για τον εγκλωβισμένο σε ερημονήσι ναυαγό», σχολιάζει γελώντας η φίλη του. «Ακόμη και η γιαγιά μου κάνει πάρτι», προσθέτει.


Πάντως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το Ισραήλ δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από τον υγειονομικό εφιάλτη, καθώς ο δείκτης R συνεχίζει να κινείται λίγο μόνο κάτω του 1. Η Covid-19 εξακολουθεί να απειλεί κοινότητες που δίστασαν να εμβολιαστούν, όπως εκείνες των Αράβων Ισραηλινών υπηκόων και των υπερορθόδοξων Εβραίων -που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία- αλλά και των αρνητών του εμβολίου.


Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να πείσει όσους αρνούνται ακόμα το εμβόλιο προωθεί το «πράσινο διαβατήριο» με τον QR κώδικα στο κινητό. Αυτό το επιδεικνύει ο εμβολιασμένος ή αυτός που ανέρρωσε από την Covid-19 κι έχει αντισώματα κατά την είσοδό του σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, γυμναστήρια κ.λπ. Μόλις προχωρήσει το μέτρο, όσοι δεν θα διαθέτουν τέτοιο πιστοποιητικό θα πρέπει να τηρούν τους ίδιους αυστηρούς περιορισμούς. «Ίσως αν δεν μπορώ να κάνω τον DJ σε νυχτερινό κέντρο χωρίς πράσινο διαβατήριο, να κάνω το εμβόλιο», λέει ένας διστακτικός νεαρός Ισραηλινός.


Αλλά το μεγαλύτερο δέλεαρ της κυβέρνησης είναι η υπόσχεση των ταξιδιών χωρίς καραντίνα. Ακόμη και Ισραηλινοί πολίτες δυσκολεύτηκαν αφάνταστα να επιστρέψουν στα πάτρια τους τελευταίους μήνες και εφόσον το υπουργείο Υγείας της χώρας ανάψει το «πράσινο φως», θα μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους έως και 3.000 άτομα ημερησίως -από 200 την περασμένη εβδομάδα.


Μεταξύ των σχεδίων που συζητούνται είναι η αντιγραφή του μοντέλου της Αυστραλίας και ορισμένων κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας που επιβάλλουν καραντίνα σε ξενοδοχείο ή στο σπίτι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι σε όσους φθάνουν στη χώρα, για να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα εισαγόμενα κρούσματα. Η κυβέρνηση του Ισραήλ σχεδιάζει πάντως να επιτρέψει τα ελεύθερα ταξίδια σε όσους εμβολιάστηκαν, ίσως και χωρίς να υποχρεωθούν να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους -ένα ρίσκο, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας, Νάχμαν Ας, που θεωρεί ότι με χαλάρωση της επαγρύπνησης μπορεί σύντομα το Ισραήλ να πέσει θύμα των νέων παραλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365