Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Η συνταγή της ημέρας: Καλλιθιώτικη Κοτόπιτα

Δείτε την συνταγή

Δείτε την συνταγή:


Υλικά

1 συσκευασία φύλλο κρούστας

Για την γέμιση

300 gr. στήθος κοτόπουλου

500 gr. μπουτάκια κοτόπουλου

1000 ml. ζωμό κοτόπουλου

6 πράσα

80 gr. ρύζι

3 μεγάλα αυγά

50 gr. βούτυρο

Γλυκό κόκκινο πιπέρι

Μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο


Εκτέλεση

1  Αφήνουμε το φύλλο κρούστας μέσα στην συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Ζητάμε από τον χασάπη να μας ξεκοκκαλίσει τα μπουτάκια και το στήθος, αν θέλουμε χρησιμοποιούμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου στα 800 gr.


2 Βράζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στον ζωμό για 25 λεπτά, αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και κρατάμε ζεστό τον ζωμό. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ρύζι και τον ζεστό ζωμό που κρατήσαμε, τόσο όσο χρειάζεται για να βράσει το ρύζι.

Ελέγχουμε το ρύζι συχνά, θέλουμε να «κρατάει», γι΄ αυτό και αν χρειαστεί προσθέτουμε ξανά ζωμό.


3  Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες και το σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο σε βαθύ σκεύος και το καρυκεύουμε με αλατοπίπερο, προσθέτουμε το ρύζι, τα πράσα, το μοσχοκάρυδο και 50 gr. βούτυρο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά της γέμισης.


4  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ανοίγουμε το φύλλο και σε καλά λαδωμένο ταψί, στρώνουμε τα 5 από τα φύλλα, και δεν ξεχνάμε να τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο κάθε φορά. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού. Κλείνουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε με ελαιόλαδο κάθε φύλλο, μαζεύουμε τις άκρες της και χαράζουμε ελαφρά.


5 Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό.

Συνήθως, ετοιμάζω ένα «γαλάκτωμα» με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 ½  κουταλιές της σούπας νερό, τα οποία χτυπάω σε σέικερ μέχρι να ασπρίσουν και να πάρουν παχύρευστη μορφή. Κατόπιν, αλείφω όλη την επιφάνεια και αυτό δίνει μοναδικό αποτέλεσμα, σε υφή και εμφάνιση.


Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180ο C στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου.


Σερβίρεται ζεστή και κρύα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365