Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Οικονομική ενίσχυση σωματείων ανακοίνωσε ο Αυγενάκης

Αμεσες πρωτοβουλίες

Ασφαλιστική και εργασιακή κατοχύρωση ερασιτεχνών, β’ φάση ενίσχυσης σωματείων, χρηματοδότηση από έσοδα στοιχήματος, χρηματοδότηση τεστ από τους Δήμους.


Στις άμεσες πρωτοβουλίες δημιουργίας των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητικού, αναφέρθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Μανώλη Συντυχάκη.


Ενδεικτικά ανακοίνωσε:


* Ασφαλιστική και εργασιακή κατοχύρωση των ερασιτεχνών αθλητών στις μεγάλες κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων, με υπογραφή και κατάθεση ιδιωτικών συμφωνητικών. Σχετική διάταξη θα ψηφιστεί στο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.



* Β’ φάση οικονομικής ενίσχυσης ερασιτεχνικών σωματείων, εντός του Μαρτίου: Καταβολή 3,5 εκατ. ευρώ σε 1.403 σωματεία που ολοκλήρωσαν την προεγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έως και 31/12/2020, επιπλέον των 9,7 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί σε άλλα 3.408 σωματεία.


* Επεξεργασία σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών της χρηματοδότησης των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων.


* Επεξεργασία, σε συνεργασία με Υπουργείο Εσωτερικών, πρότασης για χρηματοδότηση από τους Δήμους του απαραίτητου προληπτικού περιοδικού ελέγχου, με διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, για την ασφαλή λειτουργία όλου του φάσματος του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το κόστος για το προσεχές τρίμηνο υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ.


* Προετοιμασία και παρακολούθηση ακόμη αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων. Στόχος να παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα επικαιροποιημένα στοιχεία και άμεσα να επιτραπεί η επανέναρξη πρωταθλημάτων, να ανοίξουν τα κολυμβητήρια κλπ.


Ειδικότερα ανέφερε στη Βουλή:


«Στο νομοσχέδιο που φέρνουμε τις επόμενες μέρες στη Βουλή και ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, φέρνουμε προς ψήφιση διάταξη για τους ερασιτέχνες αθλητές. Τι θεσπίζει αυτή η διάταξη; Ορίζεται ότι οι αθλητές που αγωνίζονται σε σωματεία που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των:

> Α΄ Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου Γυναικών,

> Α1 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών,

> Α2 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Ανδρών,

> Α1 Εθνικής Κατηγορίας Πετοσφαίρισης Γυναικών,

> Α1 Εθνικής Κατηγορίας Υδατοσφαίρισης Ανδρών και Γυναικών,

> Α1 Εθνικής Κατηγορίας Χειροσφαίρισης Ανδρών και Γυναικών


δύνανται να υπογράφουν σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών, το οποίο θα κατατίθεται στις οικείες ομοσπονδίες.


Να διευκρινίσω, για όσους δεν το γνωρίζουν ότι αυτές οι κατηγορίες που προανέφερα, θεωρούνται ερασιτεχνικές και εξετάζουμε να προσθέσουμε και άλλες! Εάν, λοιπόν, τα οικονομικά ανταλλάγματα ανέρχονται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000,00), υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης του αθλητή, υπό το ειδικό καθεστώς εισφοράς ύψους 1%.



Με απλά λόγια, με τη ρύθμιση αυτή οι νυν ερασιτέχνες αθλητές -κατ’ όνομα μόνο ερασιτέχνες, καθώς αυτή η αθλητική τους δραστηριότητα είναι η κύρια δραστηριότητα τους, από αυτήν ζουν τις οικογένειες τους- κατοχυρώνονται. Θα μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, και αν αυτή η διάταξη προϋπήρχε, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.


Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εντός του μηνός Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και στα υπόλοιπα σωματεία που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο έως 31/12/2020. Πρόκειται για 1.403 Σωματεία, τα οποία θα λάβουν 3,5 εκ. ευρώ. Να σας θυμίσω ότι ήδη 3408 ερασιτεχνικά Σωματεία έχουν ήδη λάβει το ποσό των 9.672.000 ευρώ.


Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόμαστε πρόταση για την χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων. Με άλλα λόγια, εξειδικεύουμε τη διαδικασία που προβλέφθηκε σύμφωνα με το άρθρο 79 του ν. 4764/2020. Να σας θυμίσω ότι στο άρθρο 79 του ν. 4764/2020 ορίζεται ο νέος τρόπος φορολογίας των τυχερών παιγνίων ανά δελτίο. Στην ίδια διάταξη ορίζεται ότι ποσοστό από τον νέο αυτό τρόπο φορολογίας, θα χρησιμοποιείται από την ΓΓΑ για την χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων.


Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη, επεξεργαζόμαστε πρόταση, στην οποία διερευνούμε τις δυνατότητες να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι και να αναλάβουν το κόστος του προληπτικού περιοδικού ελέγχου, των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό στα τοπικά σωματεία. Ανάλογα με το άθλημα και την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι ομάδες θα κάνουν και συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων.


Ειδικότερα, εξετάζουμε τη διενέργεια:

> καθολικού ελέγχου (σε όλους τους αθλητές) Α1, Α2 ερασιτεχνικών ομαδικών αθλημάτων και Γ’ εθνική και

> δειγματοληπτικού ελέγχου σε μικρότερες κατηγορίες.

Έχουμε ήδη κατατάξει τα αθλήματα σε κατηγορίες επικινδυνότητας οπότε ανάλογα με το άθλημα η περιοδικότητα των τεστ μπορεί να είναι:

> Στα υψηλής επικινδυνότητας αθλήματα (High risk): ανά 1 εβδομάδα.

> Στα μέσης επικινδυνότητας αθλήματα (Medium Risk): ανά 15 μέρες.

> Στα χαμηλής επικινδυνότητας αθλήματα (Low Risk): ανά 1 μήνα.


Έχουμε εκτιμήσει ένα συνολικό κόστος 4 εκ. ευρώ περίπου. Αυτό είναι το ποσό που αναζητούμε για να καλύψουμε το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο για όλον τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.


Σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων, η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ εργάζεται την προετοιμασία και παρακολούθηση ακόμη αυστηρότερων πρωτοκόλλων για τον αθλητισμό. Στόχος, αυτή την Παρασκευή να παρουσιάσουμε επικαιροποιημένα στοιχεία για την ακόμη πιο ασφαλή λειτουργία του αθλητισμού. Ειδικότερα, για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων:

> ποδοσφαίρου ανδρών Football League,

> ποδοσφαίρου γυναικών Α’ εθνικής,

> καλαθοσφαίρισης γυναικών Α’ εθνικής,

> καλαθοσφαίρισης ανδρών Α2 κατηγορίας,

> πετοσφαίρισης γυναικών Α’ εθνικής,

> υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1 κατηγορίας,

> χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1 κατηγορίας.


Επίσης, για την Γ’ εθνική ποδοσφαίρου ανδρών, και την Α’ εθνική ποδοσφαίρου σάλας ανδρών. Φυσικά, και για τη λειτουργία και χρήση των ανοιχτών κολυμβητηρίων, τόσο για τους αθλητές όσο και για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365