Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Η πανδημία επέφερε ραγδαία μείωση των γεννήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες

Τα lockdown δεν λειτούργησαν θετικά

Κοντά σε ρεκόρ λιγων γεννήσεων βρίσκονται οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες την τελευταία χρονιά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αν και πολλοί θεώρησαν πως το γεγονός ότι μείναμε περισσότερο μέσα στα σπίτια λόγω των lockdown θα οδηγούσε σε μία έκρηξη γεννήσεων, τελικά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.


Τα δεδομένα που έρχονται στο φως δείχνουν μια σημαντική μείωση των γεννήσεων στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ στις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα μοιάζει να παρατηρείται αύξηση. Και παρόλο που είναι απίθανο να επηρεαστούν σημαντικά οι μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις, οι ήδη υπάρχουσες τάσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιταχυνθούν.


Οι μελέτες δείχνουν ότι στις χώρες με υψηλότερα εισοδήματα η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τα ποσοστά γεννήσεων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, οι γεννήσεις στην Ισπανία ήταν κατά 22,6% λιγότερες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η υπόλοιπη Ευρώπη, με την Ιταλία να καταγράφει μείωση των γεννήσεων κατά 21,6% τον Δεκέμβριο και τη Γαλλία 13%.


Στις ΗΠΑ, η έρευνα του Ινστιτούτου Brookings εκτιμά ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε τουλάχιστον 300.000 λιγότερες γεννήσεις το 2021.


Στην Κίνα, τα ποσοστά γεννήσεων υποχωρούν εδώ και χρόνια, πρόσφατα όμως η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν πως οι γεννήσεις το 2020 μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό από το 1949.


Στις χώρες με υψηλά και μεσαία εισοδήματα, όπου οι γυναίκες έχουν εύκολη πρόσβαση στην αντισύλληψη και τα ζευγάρια έχουν συνηθίσει να προγραμματίζουν το αν θα κάνουν παιδιά, πόσα και πότε, φαίνεται ότι μεγάλες κρίσεις συχνά οδηγούν σε υπογεννητικότητα, τουλάχιστον προσωρινά. Άλλωστε οι φυσικές καταστροφές και οι πόλεμοι γενικότερα οδηγούν σε μείωση των γεννήσεων, όπως άλλωστε και η οικονομική αβεβαιότητα.


Η πανδημία συνδυάζει πολλούς απ’ αυτούς τους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η αυξημένη θνησιμότητα, η ανεργία και η οικονομική αβεβαιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Brookings «η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα αντιστοιχεί συνήθως σε μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των γεννήσεων». Το Ινστιτούτο εξέτασε επίσης τα στοιχεία από την πανδημία της γρίπης το 1918 και διαπίστωσε ότι η αύξηση των θανάτων οδηγεί σε μείωση των γεννήσεων εννέα μήνες αργότερα.


Ένας παράγοντας που είναι δύσκολο να μετρηθεί με συγκεκριμένα στοιχεία είναι και τα κλειστά σχολεία, με πολλούς γονείς να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην προσπάθεια να διαχειριστούν την εργασία τους και την τηλεκπαίδευση, και κατά συνέπεια να εγκαταλείπουν τα σχέδια για να αποκτήσουν κι άλλα παιδιά. Ταυτόχρονα, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα lockdowns καθιστούν δυσκολότερη την εύρεση συντρόφου για όσους είναι μόνοι ή καθυστερούν τους γάμους.


Η άλλη πλευρά


Παρόλο που πολλές αναπτυγμένες χώρες καταγράφουν μείωση των γεννήσεων, φαίνεται ότι κάποια φτωχότερα έθνη θα δουν τις γεννήσεις να αυξάνονται λόγω της πανδημίας. Δεδομένα από τις Φιλιππίνες δείχνουν ότι η χώρα θα καταγράψει σημαντική αύξηση των γεννήσεων κατά την πανδημία, ενώ μη επιβεβαιωμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και σε χώρες της Αφρικής. Από τους βασικούς λόγους αυτής της τάσης είναι η μειωμένη πρόσβαση στην αντισύλληψη κατά τη διάρκεια των lockdowns και οι περικοπές της χρηματοδότησης για τον οικογενειακό προγραμματισμό, με τους πόρους να διοχετεύονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365