Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Χαλάρωση ίσως και από αυτή την εβδομάδα – Οι ημερομηνίες για σχολεία, εστίαση και λιανεμπόριο

Χαλάρωση ίσως και από αυτήν την εβδομάδα

Εβδομάδα αποφάσεων για την σταδιακή άρση μέτρων του lockdown είναι αυτή που ξεκινά, με «όπλο» τα self tests.


Η ελεγχόμενη επανεκκίνηση εκπαίδευσης και οικονομίας το μεγάλο “στοίχημα” των επόμενων ημερών για την κυβέρνηση.


Μέσα στην εβδομάδα, σε έκτακτη συνεδρίαση της, η Επιτροπή των Επιστημόνων καλείται να εξετάσει τη στρατηγική που έχει θέσει στο τραπέζι της η κυβέρνηση, για το σταδιακό, ελεγχόμενο άνοιγμα της χώρας.


Χαλάρωση ίσως και από αυτήν την εβδομάδα

Αν και οι σκληροί αριθμοί της πανδημίας (αριθμός διασωληνωμένων και θάνατοι) είναι ακόμη υψηλοί, όπως και η πίεση και στο Σύστημα Υγείας, η εκτίμηση πως η επιδημιολογική κατάσταση βαίνει προς ομαλοποίηση, αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για άρση περιοριστικών μέτρων, ίσως και από αυτή την εβδομάδα.


Σύμφωνα με πληροφορίες – πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα ευοδωθούν οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση της πορείας της πανδημίας – είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, το αργότερο ως το Σάββατο 3 Απριλίου, να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και με αυτοκίνητο.


Από 5 Απριλίου τα σχολεία;

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου να ανοίξουν καταρχήν τα σχολεία, και ειδικότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και αυτές που είναι σε “βαθύ κόκκινο”.


Προϋπόθεση, η υποχρέωση σταθερού εβδομαδιαίου self test (κάθε Δευτέρα) μαθητών και καθηγητών.


Για τις 5 Απριλίου έχει τεθεί προς εξέταση στους Ειδικούς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο μέλη της κυβέρνησης θεωρούν πως αυτό δεν είναι πολύ πιθανό, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα…


Λιανεμπόριο και εστίαση

“Το λιανεμπόριο περιμένω να πάει προς τις 12 Απριλίου” δηλώνει στο Newsit.gr υπουργός της Κυβέρνησης, αρμόδιος για τα θέματα της αγοράς, εκτιμώντας ότι τότε θα υπάρχει το περιθώριο τα καταστήματα να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία των πελατών (συγκεκριμένος αριθμός ατόμων με βάση τα τ.μ. του καταστήματος) και αφού προηγηθεί μήνυμα στο 13032, τρίωρης διάρκειας. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι το νέο συμπληρωματικό εργαλείο των self test – τα οποία θα διατίθενται δωρεάν στους πολίτες από τις αρχές Απριλίου – και κυρίως ο εμβολιασμός.


Εφόσον το χρονοδιάγραμμα προχωρήσει απρόσκοπτα, από την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και μετά, σχεδιάζεται και το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.


Μετακινήσεις από νομό σε νομό και τουρισμός

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι είναι πρόωρη η συζήτηση και άρα αβέβαιο ακόμη αν θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.


Το μέτρο αναμένεται να εξεταστεί από τους Ειδικούς το αργότερο στις 23 Απριλίου, την Παρασκευή δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και τέλος, ως τις 14 Μαΐου, ο στόχος είναι να ανοίξει επίσημα η Ελλάδα τις πύλες της στους τουρίστες, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, να μην μην αποκλείει να δούμε ξένους επισκέπτες να φτάνουν στη χώρα μας και νωρίτερα.


Το υπουργείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών με χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365