Σάββατο 3 Απριλίου 2021

ΗΠΑ: Τρίτη αιτία θανάτου ο κοροναϊός το 2020

Η ασθένεια προκάλεσε αύξηση 15% στο σύνολο των θανάτων της χρονιάς

Ο κοροναϊός αναδείχθηκε ως η τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία των αμερικανικών υγειονομικών αρχών.


Της ασθένειας προηγούνται μόνο τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη θέση, και ο καρκίνος. Μάλιστα, ο κοροναϊός ήταν η αιτία για μια αύξηση άνω του 15% στο γενικό ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με το 2019. Το ποσοστό αυτό δεν έχει καταγράψει αύξηση από το 2017.


Συνολικά, περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι απεβίωσαν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου του 2020 στις ΗΠΑ, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), τα οποία ανέλυσαν τα πιστοποιητικά θανάτου στη χώρα.


Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν ανά 100.000 κατοίκους ανέρχεται σε περίπου 828 έναντι 715 το 2019, ήτοι μια αύξηση 15,9%.


Μεταξύ αυτών των θανάτων, περισσότεροι από 337.800 οφείλονταν με τρόπο βέβαιο ή πιθανό στην Covid-19 (περίπου 345.000, αποκλείοντας τους θανάτους για τους οποίους ο κοροναϊός ήταν μία από τις ασθένειες που συνέβαλαν στον θάνατο, μεταξύ άλλων παραγόντων).


Συγκριτικά, οι καρδιακές νόσοι σκότωσαν περίπου 690.000 ανθρώπους την ίδια χρονιά στις ΗΠΑ και ο καρκίνος 598.000.


Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι το ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με την Covid-19 ήταν πιο αυξημένο μεταξύ των μαύρων και τον ισπανόφωνων πληθυσμών.


Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την ηλικία, με μόλις 0,2 θανάτους για 100.000 παιδιά ηλικίας 1-14 ετών έναντι 1.797 θανάτων για την ίδια αναλογία σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.


Επιπλέον, οι άνδρες πλήττονται περισσότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες.


Οι εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από την Covid-19 ήταν τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο, δηλαδή κατά την κορύφωση της πανδημίας την άνοιξη και τον χειμώνα, επισημαίνουν οι υγειονομικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365