Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Κοφτό Μακαρονάκι με Χταπόδι στο Φούρνο

Δείτε την συνταγή

Δείτε την συνταγή:


Υλικά

> 1 μεγάλο χταπόδι

> 250 gr. μακαρονάκι κοφτό MISKO

> 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

> 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ

> 150 gr. σάλτσα ντομάτας ή ντοματάκια κονκασέ

> 50 ml. κονιάκ

> 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

> 2 φύλλα δάφνης

> 3-4κόκκους μπαχάρι

> 1 μικρό ξυλάκι κανέλα

> Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

> Αλάτι

> Ελαιόλαδο

> 1.100 ml. ζεστό ζωμό λαχανικών ή θαλασσινών ή νερό


Εκτέλεση

1Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο με το ένα φύλλο δάφνης να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Όσο το χταπόδι βράζει θα βγάζει τα υγρά του, ειδικά αν είναι κατεψυγμένο, αν χρειάζεται όμως προσθέτουμε επιπλεόν ζεστό νερό. Όταν μαλακώσει και κοκκινίσει αποσύρουμε από την φωτιά και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.


2Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, στην ίδια κατσαρόλα σωτάρουμε σε 50 ml. ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το χταπόδι για 3-4 λεπτά, σβήνουμε με το κονιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το άλλο φύλλο δάφνης. Προσθετουμε τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη, τα ντοματάκια και ένα φλυτζάνι από το ζωμό ή το νερό. Χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.


3Κατόπιν μεταφέρουμε σε μέτριο ταψί, προσθέτουμε επιπλέον τον υπόλοιπο καυτό ζωμό ή το νερό, 50 ml. ελαιόλαδο και το κοφτό μακαρονάκι ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.

Ψήνουμε σε καλά προσθερμασμένο φούρνο στους 175ο C. για περίπου 25 λεπτά και μέχρι να μαλακώσει το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύοντας τακτικά.


Σερβίρουμε το κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι ζεστό-ζεστό από τον φούρνο!


Σημειώσεις για την συνταγή:

– Αν καταναλώσουμε το φαγητό άμεσα το κοφτό μακαρονάκι δεν κολλάει και με τις παραπάνω δοσολογίες είναι όσο “ζουμερό” χρειάζεται. Σε περίπτωση όμως που σκοπεύουμε να το σερβίρουμε αργότερα είτε φτιάχνουμε το φαγητό τελευταία στιγμή είτε προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο και 150-200 ml. περισσότερα υγρά.

– Μπορούμε το κονιάκ να το αντικαταστήσουμε με κρασί.

– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοφτό μισό ή ολόκληρο.

– Ελέγχουμε συχνά τα υγρά του φαγητού όσο ψήνεται στο φούρνο, πρέπει να είναι αρκετά γιατί διαφορετικά θα μας στεγνώσει και θα λασπώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365