Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Κορονοϊός και Πάσχα στο χωριό: Πώς θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα – Τι λένε οι ειδικοί

Η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι κρίσιμη καθώς η διασπορά είναι μεγάλη σε ολόκληρη τη χώρα

Αντίστροφα μετράμε για το Πάσχα καθώς έχει απομείνει λιγότερο από ένας μήνας και οι πολίτες αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν να το γιορτάσουν στα χωριά τους εν μέσω κορονοϊού.


Τα κρούσματα πάντως παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς χθες Δευτέρα ανακοινώθηκαν ακόμη 1866 μολύνσεις. Από αυτά τα 783 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 245 στη Θεσσαλονίκη, 112 καταγράφηκαν στην Αχαΐα και στην Κοζάνη 28. Δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων.


Ειδικοί μίλησαν στο star και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για Πάσχα με κανονικότητα, θέτοντας όμως προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ είπε: «Επειδή είμαστε έξυπνος λαός πιστεύω ότι θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε μαζικά να μη χάσουμε καμία από το 1.500.000 δόσεις εμβολίων, πρέπει να σταματήσουμε άμεσα τα κορονοπάρτι, να μην ξαναοργανώσουμε πορεία και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις επαφές στα σπίτια».


Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής πνευμονολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είπε:«Αυτό στρατηγικά μπορεί να ενισχυθεί και να γίνει ακόμα πιο ασφαλές εάν υιοθετήσουμε και προβούμε σε self test με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να αποκτήσουμε ένα διαβατήριο μία βεβαίωση και μέσω της επίδειξής της είτε σε διόδια είτε σε άλλους πιστοποιητικούς φορείς να μπορέσουμε να μετακινηθούμε ακόμα και διανομαρχιακά».


Η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι κρίσιμη καθώς η διασπορά είναι μεγάλη σε ολόκληρη τη χώρα και αν τελικά οι πολίτες θα καταφέρουν να ταξιδέψουν στα χωριά τους τότε θα χρειάζεται διπλή προσοχή και ευλαβική τήρηση των μέτρων. Αυτό που μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε είναι τα μεγάλα πασχαλινά τραπέζια με πολλούς συγγενείς και φίλους.


Αν όμως το άτομα αυτά είναι θα είναι όλα εμβολιασμένα τότε ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες παραχωρήσεις αν και μετά μπαίνει το ερώτημα με ποιόν τρόπο θα υπάρχει πιστοποίηση πως αυτοί που θα κάθονται στο πασχαλινό τραπέζι θα είναι εμβολιασμένοι.


Αυξάνονται τα κρούσματα σε ηλικίες κάτω των 50 ετών

Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. Χαρακτηριστικό είναι πως ο μέσος όρος κρουσμάτων στην Αττική κυμαίνεται από τα 41-44 έτη ενώ στη Θεσσαλονίκη τα 45 έτη. Στην Αχαία η μέση ηλικία είναι των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη και στην Εύβοια ακόμη χαμηλότερα και συγκεκριμένα 41 έτη.


Ακόμη πιο χαμηλά καταγράφεται στη Μεσσηνία με μέσο όρο τα 36 έτη, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων πάμε ακόμη πιο κάτω. Συγκεκριμένα στη Μύκονο είναι τα 32 έτη ενώ στην Πάρο ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 23 ετών. Ο λόγος είναι πως αυτή η ηλικιακή ομάδα και ειδικά η 19-39 έχει αυξημένες κοινωνικές επαφές και άρα δοκιμάζεται περισσότερο.


Ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει είναι η μεταδοτικότητα και στα παιδιά καθώς στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» νοσηλεύονται 12 παιδιά ηλικίας έως 15 ετών όταν τις προηγούμενους μήνες τα περιστατικά σε covid νοσοκομεία δεν ξεπερνούσαν τα δυο ή τρία παιδιά.


Ξεκίνησε η διανομή των self test σε φαρμακεία της χώρας – Προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές λυκείου

Η πρώτη παρτίδα του 1.000.000 self-test είναι έτοιμη για να παραδοθεί στα φαρμακεία, ωστόσο τα 300.000 από αυτά θα τα λάβουν κατά προτεραιότητα οι μαθητές λυκείου και οι εκπαιδευτικοί.


Από την Τετάρτη, μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι που θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ.Η διάθεση θα συνεχιστεί σε πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος στους άνω των 67 ετών, που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.


Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο rapid test εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έχουν όσοι δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στον τουρισμό, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια.


Μέχρι αύριο το πρωί θα έχουν παραδοθεί self test σε:


Κρήτη


Μυτιλήνη


Χίο


Κέρκυρα


Ζάκυνθο


Ενώ την Τετάρτη θα παραλάβουν τα τεστ σε:


Κεφαλλονιά


Ρόδο


Σάμο


Κω


Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self-test την εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο.


Για τα ανήλικα τέκνα τα self-tests θα προμηθεύονται οι γονείς τους.


Σημειώνεται ότι όλη την εβδομάδα το κέντρο στο Μαρκόπουλο θα γεμίζει με self-tests, αφού μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται άλλα δύο εκατομμύρια.

2 σχόλια:

  1. το θέμα ειναι να αποφεύγουμε την πολυκοσμία μόνιμα,για το δικό μας καλό χωρίς να μας κυνηγάει κανενας.Για να μην αρρωστήσουν τα παιδια για να μην αρρωστήσουν οι γέροι...
    Δεν χρειάζεται να σου πει κάποιος μην πας στην πολυκοσμία..από μόνος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχει και τα καλά της η πανδημία? Ποιοτικές επιλογές ανθρώπων?Με λίγους και καλούς δηλαδή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365