Τρίτη, 27 Απριλίου 2021

Εστίαση: Εξετάζεται η επαναλειτουργία των καφέ - μπαρ μετά τις διαμαρτυρίες - Η σύγχυση με τους ΚΑΔ

Πρόκειται για ένα από τα σημεία εκείνα των αποφάσεων για την επαναλειτουργία της εστίασης που έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση και διαμαρτυρίες

Το ενδεχόμενο να επιτραπεί τελικά από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου και η λειτουργία των καφέ - μπαρ, των καταστημάτων που έχουν κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", η κυβέρνηση. 


Πρόκειται για ένα από τα σημεία εκείνα των αποφάσεων για την επαναλειτουργία της εστίασης που έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση και διαμαρτυρίες από επαγγελματίες, καθώς απαγορεύει σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, επιτρέποντας στην ουσία την ίδια ώρα που παρέχουν όμοιες υπηρεσίες να ανοίξουν κανονικά.


Οι τελικές ρυθμίσεις θα περιληφθούν στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη. Στην απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", θα διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και σε ημιυπαίθριους χώρους, αρκεί αυτοί να είναι ανοιχτοί και όχι σε κλειστό χώρο χωρίς τζάμια, όπως είχε ισχύσει πέρυσι.


Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή δεν επιτρέπεται να ανοίξουν από τις 3 Μαΐου οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ 56.21 (υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, δηλ. επιχειρήσεις catering), με ΚΑΔ 56.30 (υπηρεσίες ποτών) και οι οκταψήφιοι. Στην ουσία έχουν μείνει εκτός δυνατότητας λειτουργίας όχι μόνο τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ που λειτουργούν αποκλειστικά ως τέτοια (με ΚΑΔ 56.30.10.01), ντίσκο, κλαμπ και τα ίντερνετ καφέ, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και τα καφέ μπαρ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από Δευτέρα μπορεί να λειτουργεί κανονικά ένα κατάστημα με κύριο ΚΑΔ 56.30.10.07 (καφετέρια) που το βράδυ μπορεί να σερβίρει και ποτά, αλλά εάν δίπλα βρίσκεται ένα καφέ - μπαρ που έως το απόγευμα μπορεί να σερβίρει καφέ και το βράδυ ποτά, δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, να λειτουργήσει.


Επιχειρηματίες του κλάδου αναφερόμενοι στο παραπάνω "παράδοξο" κάνουν λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και ζητούν να λαμβάνεται υπόψη το τι αναγράφεται στην άδεια της επιχείρησης βάσει της οποίας λειτουργεί, και όχι ο ΚΑΔ. Η πρωτοβουλία "Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης" απέστειλε επιστολή στον Παναγιώτη Σταμπουλίδη όπου αναφέρεται στα παραπάνω ζητήματα. Το θέμα των αποκλεισμών λόγω ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία "Estiasi Greece", η οποία ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση των κοινόχρηστων χώρων ώστε να δοθεί παράταση έως το τέλος του 2021 για τις άδειες που χορηγήθηκαν το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365