Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Αυτά είναι τα συμπτώματα των θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σπανίως κάποιες μέρες μετά τον εμβολιασμό

«Τα συμβάντα θρομβώσεων είναι 222 σε 43 εκατ. εμβολιασμούς. Είναι 1 προς 155.000 και 1 θάνατος ανά 1 εκατ. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σπανίως κάποιες μέρες μετά τον εμβολιασμό. Δεν αφορούν στη δεύτερη δόση. Αν δεν εμφανιστούν στην πρώτη δόση, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για τη δεύτερη» είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.


«Τα συμβάντα θρομβώσεων είναι 222 σε 43 εκατ. εμβολιασμούς. Είναι 1 προς 155.000 και 1 θάνατος ανά 1 εκατ. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σπανίως κάποιες μέρες μετά τον εμβολιασμό. Δεν αφορούν στη δεύτερη δόση. Αν δεν εμφανιστούν στην πρώτη δόση, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για τη δεύτερη» είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης,


Να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca προέτρεψε τους πολίτες άνω των 60 ετών, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΚ ΠΑΡΕΑ, σημειώνοντας ότι δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά θρομβώσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. 


«Για τη χώρα μας δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το εμβόλιο της AstraZeneca διότι χορηγούνται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών. Εκεί πέρα ξέρουμε από τη βιβλιογραφία ότι δεν υπάρχουν συμβάματα θρομβώσεων. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αναστείλουμε ή να αναβάλουμε τον εμβολιασμό. Προτρέπω τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που έχουν προγραμματίσει το εμβόλιο ή τη δεύτερη δόση, χωρίς  δεύτερη σκέψη, να πάνε να εμβολιαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 


Πιο πιθανό να πάθουμε ατύχημα με το αυτοκίνητο από το να εμφανίσουμε θρόμβωση

«Είναι ελαχιστότατη ακόμα και σε σύγκριση με άλλα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά, πχ την ασπιρίνη», συμπλήρωσε. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο ιός στο 30% των βαρέως πασχόντων κάνει θρομβώσεις


«Τα συμβάντα θρομβώσεων είναι 222 σε 43 εκατ. εμβολιασμούς. Είναι 1 προς 155.000 και 1 θάνατος ανά 1 εκατ. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σπανίως κάποιες μέρες μετά τον εμβολιασμό. Δεν αφορούν στη δεύτερη δόση. Αν δεν εμφανιστούν στην πρώτη δόση, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για τη δεύτερη», σημείωσε ο κ. Γραβάνης.


Ποια τα συμπτώματα των θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα των θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό, ανέφερε ότι είναι κυρίως πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιά ή στο στήθος και αιματώματα στο σώμα που δεν έχουν σχέση με το μπράτσο όπου γίνεται το εμβόλιο υπογράμμισε ότι εμφανίζονται μέρες πριν αναπτυχθεί η θρόμβωση.


«Μετά από 5-7 μέρες από τον εμβολιασμό και για 10-15 μέρες υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν αυτά τα σπάνια συμπτώματα. Οι νέοι, στους οποίους έχουν καταγραφεί αυτά τα περιστατικά, μπορούν 5-7 μέρες μετά το εμβόλιο να κάνουν μια γενική αίματος που κοστίζει 2 ευρώ και να μετρήσουν τα αιμοπετάλια. Αν είναι κανονικά, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αν συμβεί κάτι, επειδή ξέρουμε τα συμπτώματα, έχουμε θεραπείες και μπορούν να αντιμετωπιστούν οι θρομβώσεις», επισήμανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.


Εμβόλιο της Johnson&Johnson

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ανάλογα περιστατικά έχουν εκδηλωθεί και μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, απάντησε ότι συμβάντα θρομβώσεων, έχουμε και στο εμβόλιο της Pfizer και πολύ λιγότερα στο εμβόλιο της Moderna ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για σπανιότατη παρενέργεια. 


Τέλος, δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα έρχονται στη χώρα μας 7,2 εκατ. δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων είναι ελάχιστα, «συντριπτικά μειοψηφούντα», τα εμβόλια της AstraZeneca. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365