Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Πότε θα πληρωθούν τις αποζημιώσεις οι ιδιοκτήτες για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Η καθυστέρηση στην πληρωμή οφείλεται σε αδυναμίες του συστήματος

Στην «ουρά» περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να αποζημιωθούν για τα «κουρεμένα» ενοίκια των προηγούμενων μηνών.


Η καθυστέρηση στην πληρωμή οφείλεται σε αδυναμίες του συστήματος, αλλά και σε λάθη που έγιναν από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές, με αποτέλεσμα το σύστημα να μην τους θεωρήσει δικαιούχους αποζημίωσης.


Πρόβλημα υπάρχει και για τα διαμερίσματα με πολλαπλούς ιδιοκτήτες, με την ΑΑΔΕ να προσπαθεί να λύσει τον γρίφο των διαφορετικών δηλώσεων για το ίδιο ακίνητο.


Σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 570.000 δηλώσεις ιδιοκτητών που αφορούν το σύνολο του 2020.


Στόχος της ΑΑΔΕ είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί η διασταύρωση των πολλαπλών αιτήσεων, προκειμένου να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες και σε επόμενη φάση να ξεκινήσει η αποζημίωση των ενοικίων.


Μια άλλη κατηγορία δηλώσεων σε επεξεργασία είναι οι περιπτώσεις ακινήτων που φαίνονται μισθωμένα ταυτόχρονα με διαφορετικές συμβάσεις μίσθωσης.


Για την αποφυγή καθυστερήσεων ή λαθών στις πληρωμές, η ΑΑΔΕ έχει συστήσει στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο σύστημα τη λύση των μισθώσεων που δεν ισχύουν πλέον.


Αρκετά είναι τα προβλήματα και με ενοικιαστές τους οποίους οι επιχειρήσεις τους δήλωσαν αναδρομικά σε αναστολή, ενημερώνοντας τους με καθυστέρηση.


Οι ενοικιαστές αυτοί οι οποίοι δικαιούνται μείωση του ενοικίου, το σύστημα δεν δέχεται αναδρομιά την αίτηση τους. Για τέτοιους είδιους περιπτώσεις, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η σκέψη να ανοίξει η πλατφόρμα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις για παλιότερους μήνες.


Διπλή πληρωμή

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου θα γίνει διπλή πληρωμή προκειμένου να καλυφθεί η αποζημίωση του μήνα Φεβρουαρίου, αλλά και αυτή του Μαρτίου.


Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς οι ιδιοκτήτες να χρειαστεί να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση αρκεί οι μισθώσεις να έχουν συναφθεί μέχρι την 31η/1/2021.


Σε αυτές τις περιπτώσεις η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνει με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου που θα υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έως το τέλος Μαρτίου.


Οι πληρωμές θα γίνουν έως τις 20 Απριλίου, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:


Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.

Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

Και τέλος, να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Στο μεταξύ όσοι ιδιοκτήτες έχουν υποπέσει σε λάθος και δεν έχουν λάβει την αποζημίωση από το κράτος για τα κουρεμένα ενοίκια και εφόσον είχαν υποβάλλει αρχικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές προκειμένου να γίνει οι απαραίτητοι συμψηφισμοί με μελλοντικούς φόρους για ενοίκια.


Συγκεκριμένα μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365