Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Έρχονται ψηφιακές αποδείξεις και τιμολόγια

Η πανδημία επέβαλε την επιτάχυνση των ψηφιακών διαδικασιών

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία για όλες τις επιχειρήσεις η ψηφιακή έκδοση παραστατικών τιμολογίων και αποδείξεων με ταυτόχρονη ενημέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων ενώ μέσα από τα δεδομένα του Mydata θα προσυμπληρώνονται οι δηλώσεις ΦΠΑ.


Σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων, ανταποκρίθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)εν μέσω πανδημίας, εκδίδοντας παράλληλα πάνω από 850.000 έγγραφα που ζήτησαν οι εφορίες και άλλοι κρατικοί φορείς. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή «στόχος πλέον της Αρχής είναι οι ακόμα πιο εξελιγμένες εφαρμογές προκειμένου να γίνουν πιο φιλικές προς τον χρήστη».


Η πανδημία επέβαλε την επιτάχυνση των ψηφιακών διαδικασιών και όπως είπε ο κ. Πιτσιλής στόχος είναι να κεφαλαιοποιηθούν τα ψηφιακά επιτεύγματα και να οδηγηθούν σε αυτό που ονομάζεται «εξέλιξη της ψηφιακής σχέσης με τον πολίτη χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς».


Σε αυτό το πλαίσιο η ΑΑΔΕ προγραμματίζει μια σειρά έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την αναβάθμιση της.


Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία για όλες τις επιχειρήσεις η ψηφιακή έκδοση παραστατικών τιμολογίων και αποδείξεων με ταυτόχρονη ενημέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων ενώ μέσα από τα δεδομένα του Mydata θα προσυμπληρώνονται οι δηλώσεις ΦΠΑ.


Παράλληλα προωθείται και η ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ ενώ έρχεται και εφαρμογή μεταβολής ΚΑΔ και δημιουργίας υποκαταστήματος μέσω Taxisnet. Όπως σημείωσε, προτεραιότητα της ΑΑΔΕ για το για το 2021 είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά και της οικονομίας.


Σύμφωνα με το απολογισμό πεπραγμένων της ΑΑΔΕ που έκανε ο κ. Πιτσιλής, εν μέσω πανδημίας οι επισκέψεις των φορολογούμενων στην εφορία μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια, ενώ συγκεντρώθηκαν επιπλέον 2,7 εκατομμύρια iban φορολογούμενων, με τη λίστα πλέον που έχει στην κατοχή της η ΑΑΔΕ να φτάνει τα 4 εκατομμύρια.


Στον απολογισμό των περίπου 80 ψηφιακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων:

Το MybusinessSupport μέσω του οποίου καταβλήθηκαν σε 737.000 επιχειρήσεις 7,8 δισ. ευρώ.

Η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης με 690.000 αιτήσεις από το Myθέρμανση

Η εφαρμογή για τις δηλώσεις Covid για την αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων όπου 232.000 ΑΦΜ έχουν λάβει 44,5 εκατ. ευρώ μέσω συμψηφισμών και είναι έτοιμες για συμψηφισμό άλλες 15.000 αιτήσεις. Συνολικά 365.000 δικαιούχοι έχουν λάβει πάνω από 87 εκατ. ευρώ είτε μέσω συμψηφισμών, είτε με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Η πλατφόρμα MyCar με 135.000 ψηφιακές ακινησίες οχημάτων και έκδοση 685.000 αποδεικτικών μη οφειλής τελών κυκλοφορίας .

Η χορήγηση 125.000 κλειδάριθμων με ταυτοποίηση μέσω τηλεφώνου και 12.500 μέσω βιντεοκλήσης.


1 σχόλιο:

  1. δύσκολο να εφαρμοστεί από φέτος.Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογιστές και τους κομπιουτεράδες.Τα νέα αυτα συστήματα ωραία είναι αλλά ποιός μπορεί να πληρώσει το κόστος εφαρμογής τους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365