Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

Self test: Πόσο κοστίζουν για όσους θέλουν να τα προμηθευτούν πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Ποσό κοστίζουν, ποιοι το δικαιούνται

Εκτός δικαιώματος πρόσβασης των δωρεάν self test παραμένουν εκατομμύρια ασφαλισμένοι οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν μέχρι να ανοίξουν όλες οι κατηγορίες στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής. Ποσό κοστίζουν, ποιοι το δικαιούνται, ποια τεστ μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες και ποια είναι η διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος;


Όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί στα Dnews, το κόστος του self test κυμαίνεται από 7 έως 15 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα των υλικών, τη χώρα προέλευσης και την τιμή χονδρικής η οποία παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα.


Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κι τα τρία είδη test, δηλαδή της χρήσης από την μύτη, από το στόμα και με αιμοληψία, ενώ ο φαρμακοποιός μπορεί να δείξει τον τρόπο πραγματοποίησης τους στους πελάτες, καθώς πρόκειται για είδος προς πώληση.


Το αποτέλεσμα το οποίο δηλώνεται από το χρήστη είτε εγγράφως με την συμπλήρωση ειδικού εντύπου που παρέχεται από το φαρμακείο, είτε από τον εργοδότη. Η δήλωση του αποτελέσματος είναι υποχρεωτική πλατφόρμα self-testing.gov.gr μόνο για τις κατηγορίες των εργαζομένων που δικαιούνται δωρεάν ελέγχους COVID και μάλιστα μια φορά την εβδομάδα.


Ειδικά και μόνο γι’ αυτή την εβδομάδα που είναι ημέρες προσαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ έως και την Κυριακή 25 Απριλίου, ενώ από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα πρέπει υποχρεωτικά να προαναγγέλλεται 24 ώρες πριν ο εργαζόμενος πάει στη δουλειά του.


Ποιοι δικαιούνται το δωρεάν self test και ποιοι μένουν εκτός

Πέραν των εκπαιδευτικών και μαθητών ηλικίας 16-18 ετών, από χθες 19 Απριλίου οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών, εστίαση (για τις υπηρεσίες που λειτουργούν), χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (τράπεζες κ.ά.), μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων μπορούν να προμηθευτούν από το φαρμακείο τους ένα self test και να αυτοεξεταστούν.


Οι υπόλοιποι κλάδοι αναμένεται να υπαχθούν έως τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής.


Αυστηροί έλεγχοι και βαριά πρόστιμα

Σημειώνεται, ότι εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του για τα υποχρεωτικά self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).


Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.


Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο) του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365