Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι κοινωνικές ομάδες του δημοσίου που εξετάζονται

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό διαφόρων ομάδων εργαζομένων του δημοσίου

Ποιες άλλες δημόσιες υπηρεσίες εξετάζονται για το εμβόλιο του κορονοϊού μετά την Πυροσβεστική και τους Υγειονομικούς.


Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό διαφόρων ομάδων εργαζομένων του δημοσίου που παρουσιάζουν σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ο κύβος ερρίφθη με τους άνδρες της ΕΜΑΚ όπου όμως έχουν προκληθεί αντιδράσεις στους κόλπους των εργαζομένων και πολλοί αναμένεται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.


Θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι από τον Σεπτέμβριο θα γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους υγειονομικούς όπως έχει διαμηνύσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.


Να σημειωθεί ότι το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιασθεί σε ποσοστό 82%. Στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα οι μισθωτοί γιατροί των ιδιωτικών κλινικών άγγιξαν το 88%.

Οι νοσηλευτές του ΕΣΥ έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό 63%, ενώ στις ιδιωτικές κλινικές σε ποσοστό 62%.

Το λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιασθεί σε ποσοστό 60% ενώ στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 63%.

Ο προβληματισμός των κυβερνητικών παραγόντων εστιάζονται κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό – τονίζουν πηγές του ethnos.gr – καθώς θεωρείται ότι η διασπορά μέσα στα νοσοκομεία μπορεί να είναι μεγάλη όταν 4 στους 10 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.


Ποιοι άλλοι εργαζόμενοι εξετάζονται


Στο τραπέζι βρίσκονται πλέον ανεπίσημα και οι εκπαιδευτικοί, λένε πηγές του ethnos.gr, οι οποίοι είναι πιθανό να εμβολιασθούν υποχρεωτικά στην περίπτωση που τους επόμενους μήνες δεν αυξηθούν κάθετα τα ποσοστά εμβολιασμού τους.


Άλλωστε η κυβέρνηση ιδανικά θα ήθελε από τον Σεπτέμβριο να εκλείψει ο μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης στη σχολική κοινότητα ώστε να μην υποχρεωθεί χώρα να κλείσει και πάλι τα σχολεία ή ακόμη χειρότερα να μπει σε νέο κύκλο lockdown.


Άλλωστε οι διεθνείς φορείς υγείας τονίζουν πια ότι τα εμβόλια προστατεύουν και από τις υπάρχουσες μεταλλάξεις. Ενδεικτικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τον covid είναι προστατευτικά έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού.


Πάντως όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται και το ενδεχόμενο να εμβολιασθούν υποχρεωτικά και δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με πολίτες για να τους εξυπηρετήσουν.


Μπορεί σήμερα σε μεγάλο βαθμό οι συναλλαγές με το δημόσιο να γίνονται ψηφιακά, όμως από τον Σεπτέμβριο στόχος είναι να επιστρέψουν στα γραφεία τους όσοι υποχρεωτικά πρέπει να έχουν δια ζώσης συναλλαγές.


Νομικά ζητήματα

Ωστόσο η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό εγείρει όπως φαίνεται και νομικά ζητήματα περί ελευθερίας, αφού πολίτες είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αποφευχθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Γι αυτό σε πρώτη φάση η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη – αναφέρουν πηγές του ethnos.gr – να εντείνει την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να πεισθούν και οι πιο δύσκολοι πριν καταλήξει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Κάτι που θα γίνει εντός του καλοκαιριού.


Να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες δίνονται ακόμη και κίνητρα στους πολίτες ώστε να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα.


Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Σερβία αποφασίστηκε να δοθούν ακόμη και οικονομικά κίνητρα και να επιβραβευθούν όσοι εμβολιάζονται «παρά να επιβληθούν μέτρα αποκλεισμών και διακρίσεων σε βάρος όσων συμπεριφέρονται ανεύθυνα και αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό» όπως ανακοίνωσε επισήμως ο Πρόεδρος της χώρας.


Σε άλλες χώρες πάλι, οι κυβερνήσεις προκειμένου να κάνουν πιο ελκυστικούς τους εμβολιασμούς έχουν «επιστρατεύσει» ακόμη και δωρεάν γεύματα μέχρι κερασμένα ποτά, προκειμένου να αλλάξουν άποψη οι πολίτες και να κάνουν το εμβόλιο, ενώ σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ χαρίζονται ακόμη και εισιτήρια για αθλητικές διοργανώσεις. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365