Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Πόσα άτομα επιτρέπονται από σήμερα στο αυτοκίνητο για μετακινήσεις εντός και εκτός νομού - Το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Βγήκε το ΦΕΚ με όλες τις αλλαγές που ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή 14/5 και βάζουν «τέλος» στο lockdown. Τι ισχύει για τις μετακινήσεις, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και επίσημα η απαγόρευση κυκλοφορίας.


Και με τη «βούλα» του ΦΕΚ η έξοδος της χώρας από το lockdown, καθώς έχουν πάψει να ισχύουν τα αυστηρά μέτρα που μας συνόδευαν για μήνες.


Στο σχετικό ΦΕΚ, υπάρχει πρόβλεψη για ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή 16/5 και την Κυριακή 23/5.


Όσοι θέλουν να επισκεφθούν κάποιο κομμωτήριο αυτές τις Κυριακές, μπορούν να το κάνουν από τις 07:00 έως τις 21:00, μετά από ραντεβού.


Αναλυτικά, όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα:

Καταργείται η αποστολή sms στους αριθμούς 13032 και 13033.

Παρατείνεται η κυκλοφορία μέχρι τις 00:30.

Ανοίγουν τα μουσεία.

Ανοίγει ο τουρισμός.

Ανοίγουν τα καζίνο.

Ανοίγουν τα γραφεία συνοικεσίων.

Ανοίγουν οι μετακινήσεις εκτός νομού (υπό προϋποθέσεις).


Για τη μετάβαση προς και από τα νησιά (με εξαίρεση Λευκάδα, Εύβοια και Σαλαμίνα) είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.


Ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.


Η δήλωση των self test θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.


Στο λιανεμπόριο, δε θα υπάρχουν πλέον ραντεβού (καταργούνται click in και click away), όμως συνεχίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.


Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή 16 και την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το πρωί της Παρασκευής με τις αλλαγές που ισχύουν από σήμερα στο lockdown, τις μετακινήσεις και την απαγόρευση κυκλοφορίας.


Συγκεκριμένα, το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε σήμερα για τα νέα μέτρα μετά την άρση του lockdown, προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, 16 και 23 Μαΐου 2021, κατ' εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης.


Πρόκειται για μία εξέλιξη που είχε ήδη γνωστοποιηθεί στους εργαζόμενους σε μεγάλες αλυσίδες, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί πως θα δουλέψουν αυτή την Κυριακή πριν υπάρξει σχετική επίσημη ανακοίνωση.


Μάλιστα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, αυτό θα συμβεί και την επόμενη Κυριακή.


Όσον αφορά το λιανεμπόριο, καταργείται το click in και click away, όμως συνεχίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών, δηλαδή ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.


Πόσα άτομα επιτρέπονται από σήμερα σε αυτοκίνητο και ταξί εντός και εκτός νομού

Τέλος του lockdown και επίσημα από σήμερα και έτσι όσοι επιθυμούν μπορούν να ταξιδέψουν εντός κι εκτός νομού με ταξί και ΙΧ. Ωστόσο ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.


Σύμφωνα με το ΦΕΚ ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα, ενώ στα ταξί είναι δύο επιβάτες, εκτός οδηγού.

 

Επομένως στο αυτοκίνητο μπορούν από σήμερα να επιβαίνουν μέχρι τρία άτομα.


Μάλιστα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική αλλιώς πέφτει πρόστιμο 300 ευρώ.


Πώς γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά


Από σήμερα απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να μεταβούν στα νησιά, αλλά με περιορισμούς.


Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες στα νησιά θα πρέπει να διαθέτουν ή πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test/self test 24 ωρών ή βεβαίωση νόσησης από δύο έως και εννέα μήνες μετά την ασθένεια.


Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 5 ετών και άνω.


Επισημαίνεται ότι η φόρμα Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ για εισερχόμενους τουρίστες και το αποτέλεσμα του self test θα δηλώνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr.


Αναλυτικά το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365