Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Σύψας: Πότε πετάμε τις μάσκες - Πότε θα απαλλαγούμε οριστικά με τον κορονοϊό

Από τον Σεπτέμβριο ίσως βγάλουμε τις μάσκες

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μία «σταθεροποίηση» της κατάστασης, δηλαδή δεν υπάρχει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού και έκανε λόγο για μία «αποκλιμάκωση», όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης, κάτι που «μας χαροποιεί ιδιαίτερα».


Παράλληλα όπως τόνισε μια καλή αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αναμένεται σύμφωνα και με τα επιδημιολογικά μοντέλα την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, καθώς εκείνη την περίοδο θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να προχωρήσει σε μια «καλύτερη κανονικότητα».


Παράλληλα ανέφερε ότι αναμένει να μπούμε στον Ιούνιο με υψηλό αριθμό διασωληνωμένων και κρουσμάτων. «Αν υποθέσουμε ότι ο δείκτης R, παραμένει στο 0 που είναι τώρα, θα φτάσουμε στον Ιούνιο με τουλάχιστον 400 διασωληνωμένους», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως ότι πρόκειται για ένα νούμερο που διαχειρίζεται πολύ πιο εύκολα από το Σύστημα Υγείας.


Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.


Ειδικά για τους εμβολιασμούς προειδοποίησε ότι ο αριθμός τους δεν είναι δεδομένος και χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός, γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν.


«Καμπανάκι» για το καλοκαίρι

Ο κ. Σύψας χτύπησε «καμπανάκι» για το καλοκαίρι, αφού όπως είπε δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός στην κοινωνία, αφού μόνο το 10% των Ελλήνων, έχει κάνει αυτή τη στιγμή και τις δύο δόσεις και το 20% τη μία δόση. Ανέφερε επίσης ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά, περίπου στο 65% ενώ θα έπρεπε να φθάσουν το 85% «και γι’ αυτό νοσηλεύουμε και διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».


Παράλληλα θύμισε ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδέν κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε στο 1,2  και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και φέτος καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, ο λαός δεν είναι εμβολιασμένος και δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.


«Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Από τον Σεπτέμβριο ίσως βγάλουμε τις μάσκες

Εάν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τον καθηγητή από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες».


Χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ κτλ. χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.


«Νομίζω ότι είναι μία εξαιρετική ιδές να ανταμείβουμε τους πολίτες και να δίνουμε κίνητρα για να εμβολιασθούν», είπε χαρακτηριστικά.


Έφερε σαν παράδειγμα την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, της οποία το πρότυπο ακολουθεί πιστά ο κορονοϊός και ανέφερε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορονοϊού γύρω στο Δεκέμβριο, όπου αναμένεται ένα νέο κύμα της νόσου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραχθεί νέο εμβόλιο εάν υπάρξουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία.


Το καλοκαίρι του 2022 θα απαλλαγούμε από τον κορονοϊό

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι το χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορονοϊό το καλοκαίρι του 2022.


Ωστόσο σημείωσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο, «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις», δήλωσε και κατέληξε:


«Οι πανδημίες δεν κρατάνε για πάντα, τελειώνουν στα τρία χρόνια άρα με βάση την προϋπάρχουσα εμπειρία το καλοκαίρι ή στο τέλος του 2022 να τελειώσουμε με την πανδημία και να επανέλθουμε στην προτέρα μας ζωή. Το καλοκαίρι του '22 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορονοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σαν μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365