Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Η απόφαση για τη μουσική στην εστίαση θα αλλάξει - Πιο αυστηροί οι έλεγχοι - Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα

Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα

Αναφορά στην τήρηση των μέτρων και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο με επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, κατάργηση των μηνυμάτων sms, απελευθέρωση των μετακινήσεων και άνοιγμα του τουρισμού, έκανε ο  Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στην ΕΡΤ. 


Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της απαγόρευσης της μουσικής λέγοντας πως ίσως αυτό αλλάξει σε λίγο καιρό.


Συνολικά διενεργήθηκαν περίπου 140.000 έλεγχοι σε εμπόριο και εστίαση, και όσες παραβάσεις διαπιστώθηκαν αφορούσαν τη μη χρήση μάσκας και τη λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.


«Η οικονομία αποσωληνώνεται σταδιακά. Δεν θέλουμε να έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας» είπε συμπληρώνοντας πως η χώρα μας δεν είχε αύξηση της ανεργίας για το 2020.


«Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η απασχόληση ώστε και οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν ομαλά και η ανεργία να μειωθεί μέχρι το τέλος του έτους, σημείωσε και υπενθύμισε ότι “τρέχει” η επιστρεπτέα και η στήριξη συνεχίζεται τόσο στα ενοίκια και όσο και στις αναστολές και τον Μάιο.


Παράλληλα υπάρχει και πρόγραμμα δανειοδότησης μικρών επιχειρήσεων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου


Για τον κλάδο της διενέργειας εκδηλώσεων όπου παραμένει το όριο των 100 ατόμων και η απαγόρευση μουσικής είπε πως η κυβέρνηση λειτούργησε στη βάση της εισήγησης των ειδικών.


«Η Ελλάδα είναι πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς. Αυτή τη στιγμή εμβολιάζουμε το 1% του πληθυσμού ημερησίως αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μέχρι τις αρχές Ιουνίου που θα ανοίξουν».


Σε σχέση με τη μουσική είπε ότι η επιτροπή των ειδικών συνεχώς συνεδριάζει. «Κάποια στιγμή και αυτή η απόφαση θα αλλάξει δεν ξέρουμε πότε» σχολίασε.


«Να μην ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός δεν έχει φύγει. Ας εμπιστευτούμε την επιτροπή όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, καθώς προσεγγίζουμε το τέλος του μήνα, με την ταχύτητα των εμβολιασμών, θα μπορούσαν να αλλάξουν κάποιες αποφάσεις» ανέφερε.


Πελώνη: Πιο αυστηροί οι έλεγχοι


Μετά από πολύ καιρό η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έγινε δια ζώσης με τους δημοσιογράφους να βρίσκονται μέσα στην αίθουσα τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. 


Με ένα έντονο Σαββατοκύριακο να έχει προηγηθεί με πολλούς να θεωρούν ότι η πανδημία έχει τελειώσει ενώ δεν συμβαίνει αυτό και πολλές να είναι οι παραβιάσεις που έχουν γίνει η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι έλεγχοι θα είναι πολλοί και αυστηροί. Το έκανε σήμερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη σύσκεψη για την πανδημία. 


Η κα Πελώνη είπε ότι οι έλεγχοι θα είναι ακόμα πιο αυστηροί από εδώ και πέρα και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν για εμβολιασμό και να κάνουν χρήση των self test. Η κα Πελώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα σε τοπικό επίπεδο όπου υπάρχουν εξάρσεις.


Όπως τόνισε, «τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Το Σάββατο σε  72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων,  επιβλήθηκαν πρόστιμα  151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις.  Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους». 


Προειδοποίηση Μητσοτάκη και ανησυχία Τσιόδρα: Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα


Καμπανάκι για τον εφησυχασμό χτύπησαν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην σύσκεψη που έγινε το πρωί για την πορεία της πανδημίας. 


«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», τόνισε ο Πρωθυπουργός.


«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.


«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιδημια συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.



Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

Θέλω να εκφράσω από τη μία την ικανοποίησή μου και τη χαρά μου για το γεγονός ότι από την Παρασκευή που μας πέρασε απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις και προσθέσαμε βαθμούς ελευθερίας ως προς την οικονομική και την κοινωνική ζωή.


Από την άλλη να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα.


Κατά συνέπεια, οφείλω να ζητήσω πολύ μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, πλήρη εφαρμογή των λίγων μέτρων τα οποία έχουν απομείνει ως προς τη χρήση της μάσκας, την αποφυγή των συνωστισμών και βέβαια απόλυτη συμμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου, ειδικά του χώρου της εστίασης, με τα μέτρα, έτσι όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς.


Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο.


Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Να το ξαναπούμε αυτό: ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που κάναμε πριν από κάποιες εβδομάδες, αλλά οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Και βέβαια μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ατομική ευθύνη προστατεύουμε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365