Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ανακοινώνεται νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» με δομικές αλλαγές στα κριτήρια

Το νέο πρόγραμμα για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θα προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ σε συνάντηση που θα γίνει υπό τον υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.


Το νέο πρόγραμμα για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θα προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι, θα έχει νέα κριτήρια όπως η στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, η παλαιότητα των κτιρίων και άλλα.


Η κυβέρνηση έχει ξεχωρίσει 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ενώ για πρώτη φορά εντάσσονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου. 


Οι αλλαγές που φέρεται να έχει το πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι σημαντικές καθώς πλέον δεν θα παίζει ρόλο η προτεραιότητα στη χρονική υποβολή του φακέλου αλλά θα υπάρχουν τέσσερα κριτήρια που αξιολόγησης και προτεραιοποίησης των κτιρίων που πρέπει να αναβαθμιστούν καθώς σημαντικό ρόλο θα παίζουν και τα εισοδηματικά κριτήρια.


Βασικά κριτήρια θα είναι:


Η ηλικία των κτιρίων. Ένα κτίριο μεγαλύτερης παλαιότητας έχει μεγαλύτερες απώλειες.


Η εφαρμογή των βαθμοημερών που φέτος χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή του επιδόματος θέρμανσης: Θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο της ΕΜΥ που αποτυπώνει τις ενεργειακές ανάγκες με βάσει τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής.


Βάσει του αρχικού σχεδιασμού το πρόγραμμα θα δίνει προτεραιότητα σε:


Νοικοκυριά με παλαιές κατοικίες

Πολύτεκνες οικογένειες

Νοικοκυριά που στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρίες

Ευάλωτα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα


Η σχετική πλατφόρμα αιτήσεων θα μείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα για να συγκεντρωθούν όλες οι αιτήσεις ενώ αμέσως μετά θα δημιουργηθούν ένας κατάλογος με επιλέξιμους κι ένας με επιλαχόντες αφού στόχος είναι να στηριχθούν και αυτοί με νέα κονδύλια που θα προκύψουν στο μέλλον. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365