Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Πανελλήνιες 2021: Πέντε τμήματα που δεν γνωρίζεις και σε οδηγούν σε δυναμικούς κλάδους και επαγγέλματα

Πέντε τμήματα που δεν γνωρίζεις και σε οδηγούν σε δυναμικούς κλάδους και επαγγέλματα

Πλησιάζοντας προς την περίοδο των Πανελληνίων, αναδύεται, ολοένα και πιο έντονα στην ελληνική οικογένεια, η κουβέντα για την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος σπουδών και το σχεδιασμό της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας. Αναμφίβολα, παραδοσιακές επιλογές τμημάτων που είναι ευρύτερα γνωστά όπως, η νομική, η ιατρική, τα οικονομικά κ.λπ. αποτελούν βασικό αντικείμενο συζητήσεων χιλιάδων υποψηφίων κάθε χρόνο και συγκεντρώνουν το πλήθος των προτιμήσεων.


Ωστόσο, η εμπειρία έχει αποδείξει πως πολύ συχνά, οι μαθητές Λυκείου και ειδικότερα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών, δεν έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα όλων των επιλογών που τους προσφέρονται από το επιστημονικό τους πεδίο (εφόσον είναι υποψήφιοι ΓΕΛ) ή τον τομέα τους (εφόσον είναι υποψήφιοι ΕΠΑΛ). Ως αποτέλεσμα, άκριτα απορρίπτουν ή προσπερνούν τμήματα και προγράμματα σπουδών τα οποία ενδεχομένως και θα συγκλίναν με τις επιδιώξεις τους και παράλληλα θα τους οδηγούσαν σε δυναμικούς κλάδους με θετικούς δείκτες απασχολησιμότητας.


Για το λόγο αυτό, ο ρόλος μας, ως εκπαιδευτικοι και ως ειδικοί επιστήμονες του επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι συχνά, στο πλαίσιο της έγκυρης και έγκριτης πληροφόρησης, να επεξηγούμε αυτά τα δεδομένα και τις «κρυφές» δυνατότητες. Υπο αυτό το πρίσμα λοιπόν, ορισμένα από τα προγράμματα σπουδών που θα μπορούσαμε να εντάξουμε σε αυτήν την κατηγορία, είναι τα ακόλουθα:


Μηχανικών Βιοϊατρικής: Πρόκειται για ένα τμήμα του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο δεν είναι από τα πλέον γνωστά στους μαθητές του 2ου & 3ου επιστημονικού πεδίου ή του τομέα ηλεκτρολογίας όπου εντάσσεται. Είναι ένα 5ετές πρόγραμμα σπουδών που αφορά στη Βιοϊατρική τεχνολογία και στη εκπαίδευση εξειδικευμένων μηχανικών πάνω στο δυναμικό αυτό πεδίο. Μάλιστα είναι και το μοναδικό πρόγραμμα σπουδών εξειδικευμένης μηχανικής στο συγκεκριμένο τομέα. Οι σπουδές περιλαμβάνουν μαθήματα ιατρικής φυσικής, πληροφορικής, μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής, προγραμματισμό, χημείας, φυσικής, μαθηματικών κ.λπ. Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα, ως τεχνικοί επιστήμονες, στελέχη και εμπειρογνώμονες, να καλύψουν πληθώρα θέσεων σχετικών με τη μελέτη – σχεδίαση αλλά και την κατασκευή σύνθετων και καινοτόμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και μηχανημάτων καθώς και την ανάπτυξη λογισμικού για τις Επιστήμες Υγείας και τους επιμέρους κλάδους της.


Στατιστικής: Θα βρούμε 4 τμήματα τα οποία υπηρετούν στα προγράμματα σπουδών τους την επιστήμη της στατιστικής. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις περσινές βάσεις, ένας ενδιαφερόμενος για την επιστήμη, μπορούσε να φοιτήσει σε ορισμένα από αυτά τα τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις. Ο απόφοιτος μπορει να εργαστεί ως στατιστικός, ως αναλογιστής, ως ασφαλιστής ακόμη και ως οικονομολόγος μέσα από τα τμήματα των Οικονομικών Πανεπιστήμιων. Η Βιοστατιστική, η μοντελοποίηση και λοιπές πτυχές της επιστήμης, μπορούν να αξιοποιηθούν σε ένα τεράστιο εύρος που ξεκινά από τον ιατρικό κλάδο, την οικονομία και τη διακυβέρνηση και φτάνει ως την επιστήμη των δεδομένων και την αναλογιστική.


Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Το συγκεκριμένο τμήμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, αφορά και στη Διοίκηση αλλά και στη Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Γενικότερα, ο κλάδος των logistics, παρά το γεγονός πως αποτελεί ένα από τους πλέον δυναμικά αναπτυσσομένους και σημαντικούς κλάδους τόσο για την ελληνική όσο και την παγκόσμια οικονομία, σε πολλούς μαθητές και γονείς δεν είναι ευρύτερα γνωστός. Το συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο είναι κοινό στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο των ΓΕΛ και στον τομέα Διοίκησης & Οικονομίας των ΕΠΑΛ, οδηγεί σε αρκετά δυναμικά επαγγέλματα όπως αυτά του DemandPlanner, του Logistics manager κ.ά. καθώς και σε πολλές εταιρείες που έχουν ως βασικό αντικείμενο εργασιών τη διακίνηση υλικών, τη διαχείριση αποθεμάτων, την εξυπηρέτηση πελατών, την ανακύκλωση και αποκομιδή απορριμμάτων κ.λπ. Οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα που όπως πληροφοριακά συστήματα επιχειρησιακών πόρων (ERP), διαχείριση πελατειακών σχέσεων (CRM), γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS), μαθήματα που σχετίζονται με καινοτόμα γνωστικά αντικείμενα καθώς και αρκετά ακόμα μαθήματα από τον κλάδο της Διοίκησης και της Οικονομίας.


Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας: Το συγκεκριμένο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου διαθέτει ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα προγράμματα σπουδών, άμεσα συνδεδεμένο με πολλές τεχνολογίες της 4ηςΒιομηχανικής Επανάστασης. Ενδεικτικά, κάποια από τα αντικείμενα που προσφέρονται είναι: Εικονική Πραγματικότητα, Θεωρία και Σχεδιασμός Ψηφιακών Παιχνιδιών, Τρισδιάστατα Γραφικά με Υπολογιστή, Τεχνητή Νοημοσύνη, Γραφιστική, Multimedia, Μουσεία και Ψηφιακές Τεχνολογίες και πολλά ακόμη. Έτσι, παρέχει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να δραστηριοποιηθούν σε διάφορες θέσεις όπως 3D Specialists, Στελέχη Πολιτιστικής Διαχείρισης, Social media Managers κ.ο.κ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, προσφέρεται και στο πεδίο της Οικονομίας – Πληροφορικής (4ο ΕΠ) αλλά παράλληλα και στο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών (1ο ΕΠ), αποτελώντας μια αξιόλογη επιλογή και για τους υποψηφίους των θεωρητικών επιστήμων!


Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας: Πρόκειται για ένα ακόμα αξιόλογο τμήμα το οποίο συχνά οι μαθητές δεν γνωρίζουν πως αποτελεί ουσιαστικά ένα τμήμα Βιολογίας με ένα πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών με ειδική εμβάθυνση, το οποίο εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εντάσσεται στο πεδίο των θετικών επιστημών καθώς και στο πεδίο των επιστημών υγείας. Οι απόφοιτοι ως Βιοχημικοί και Βιοτεχνολόγοι, μπορούν, ενδεικτικα, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους σε πεδία όπως η τοξικολογία, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανθρώπινη διατροφή και ο κλάδος των τροφίμων, η υγεία και ειδικότερα η γενετικη και αρκετά ακόμη. Η διεπιστημονικότητα του προγράμματος σπουδών είναι ευδιάκριτη και συνεισφέρει σημαντικά προκειμένου ο αυριανός απόφοιτος να μπορει να στελεχώσει θέσεις που ξεκινούν από βιοτεχνολογικές εταιρείες και τη φαρμακοβιομηχανία και φθάνουν μέχρι νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Βιοεπιχειρείν.


Σε κάθε περίπτωση, βασικό συστατικό επιτυχίας για κάθε μαθητή, είτε βρίσκεται στην πρώτη τάξη είτε και σε λίγες μέρες θα συμπληρώσει το μηχανογραφικό του, είναι η εύστοχη πληροφόρηση. Αυτός είναι και ο λόγος, που το θεωρητικό πλαίσιο της συμβουλευτικής, πρέπει, όταν σχεδιάζουμε τα επόμενα ακαδημαϊκά μας βήματα, να συμπληρώνεται και με κομβικές πληροφορίες από εξειδικευμένα στελέχη επαγγελματικής συμβουλευτικής και ειδικούς επιστήμονες με άρτια γνώση του αντικειμένου.


Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365