Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΕΚΤΑΚΤΟ - Προνόμια εμβολιασμένων: Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα

Το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη και το οποίο θα ισχύσει σύμφωνα με πληροφορίες από τις 15 Ιουλίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια ανακοινώθηκαν αυτό που χαρακτηρίζεται ως προνόμια εμβολιασμένων.


Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν αυτή την ώρα ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και την συνέντευξη συντονίζει η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.


Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Επικαρατείας Γιώργος Γεραπατρίτης είπε ότι ο στόχος είναι τριπλός. Πρώτον, να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Ο δεύτερος, να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός. Και ο τρίτος να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί. 

   

Η κυβέρνηση όπως τόνισε υιοθετεί την πρόταση της επιτροπής Βιοηθικής για τριπλή δεσμίδα μέτρων.


Η πρώτη είναι η πληροφόρηση του κοινού, η πειθώς με ενημέρωση για να πειστούν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. 



Η δεύτερη είναι η διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Και μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτό ανακοινώθηκε σήμερα.


Η τρίτη είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων. 


Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα όπου θα υπάρχει διαβάθμιση. 


Οι αμιγείς και οι μεικτοί χώροι

Θα είναι είτε αμιγείς χώροι, είτε μεικτοί. Στους αμιγείς χώρους θα είναι όσοι έχουν κλείσει τον κύκλο του εμβολιασμού τους. Στους μεικτούς θα είναι όσοι θα έχουν υποβληθεί σε rapid ή μοριακό τεστ. Θα εναπόκειται στον επιχειρηματία να αποφασίσει αν θα αποδέχεται εμβολιασμένους ή νοσήσαντες. 


Στους αμιγείς χώρους από 75% έως 85% χωρητικότητας. Στους μεικτούς χώρους από 25% έως 75% και εξαρτάται από τον χώρο και τον βαθμό επικινδυνότητας της συνάθροισης. Στους μεικτούς χώρους θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες και στους αμιγείς όχι.


Όπως εξήγησε οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει την γνησιότητα του πιστοποιητικού.  


Όλα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Οι κλειστοί χώροι θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου. 


Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι μόλις θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξουν και οι κλειστοί χώροι σε κέντρα διασκέδαση, εστιατόρια και καφέ. 


Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test και υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους. 


Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα


Μιλώντας για τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι και αναφερόμενος στον τομέα του αθλητισμού, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε πως από τις 15 Ιουλίου θα μπορούν ξανά οι φίλαθλοι να μπουν στα γήπεδα!


Τόσο τα ανοικτά όσο και τα κλειστά γήπεδα, θα λειτουργούν -πλέον- με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.



Πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.


Την ίδια στιγμή, οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα:




1 σχόλιο:

  1. Θα υπάρχουν πρόστιμα σε μη εμβολιασμένους? Γιατί να μην τιμωρείται ο ανεύθυνος ξερόλας ?Υπάρχουν και γιατροί ψεκασμένοι που έχουν άγνοια και λένε μεγάλες κοτσάνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365