Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Ηρακλής Κωστάρης: Ποτέ δεν παραδέχθηκε τη συμμετοχή στη 17Ν - Του είχαν αποδώσει τον ρόλο του εκτελεστή

Την πόρτα της εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε ο Ηρακλής Κωστάρης
Επειτα από 19 χρόνια μέσα στη φυλακή ένας από τους εκτελεστές του Παύλου Μπακογιάννη, ο Ηρακλής Κωστάρης, αποφυλακίστηκε.

Την πόρτα της εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε ο Ηρακλής Κωστάρης, ο «Χάρης» ή «Τάκης» της «17 Νοέμβρη», έχοντας εκτίσει 19 χρόνια για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Ήταν το πρωινό της 26ης Σεπτεμβρίου 1989, όταν τα 45άρια της τρομοκρατικής οργάνωσης έκοψαν το νήμα της ζωής του τότε βουλευτή Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας πυροβολώντας τον πισώπλατα. Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, του πολιτικού με τον ενωτικό λόγο, που εργάστηκε για την εθνική συμφιλίωση, σημειώθηκε σε μία περίοδο, που το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε ρίξει βαριά σκιά στην πολιτική ζωή του τόπου.

Δημήτρης Κουφοντίνας και Ηρακλής Κωστάρης εκτέλεσαν το άνανδρο χτύπημα. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2003, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προχωρούσε στην ανάγνωση του αιματοβαμμένου κατηγορητηρίου στη δίκη των μελών της 17Ν. «Κατηγορώ επίσης τον Δημήτριο Κουφοντίνα, Ηρακλή Κωστάρη, Σάββα Ξηρό, Βασίλειο Τζωρτζάτο και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως υπαιτίους στο ότι: στην Αθήνα, οι εξ αυτών Δημήτριος Κουφοντίνας και Ηρακλής Κωστάρης στις 26-9-1989 και περί ώρα 07.55, ενεργώντας από κοινού και με πρόθεση, σκότωσαν άλλον. Συγκεκριμένα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο και ενεργώντας από κοινού και τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με πρόθεση να σκοτώσουν τον Παύλο Μπακογιάννη, πυροβόλησαν επανειλημμένα εναντίον του με πιστόλια σε διάφορα μέρη του σώματός του, τη στιγμή κατά την οποία εκείνος είχε εισέλθει στην είσοδο της επί της οδού Ομήρου 35 πολυκατοικίας στην οποία είχε το γραφείο του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα».

Η πρωτόδικη απόφαση για τον 55χρονο σήμερα Θεσπρωτό ήταν 1 φορά ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη με το εφετείο να διαμορφώνει τελικώς την ποινή σε 1 φορά ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη. Μετά την αποφυλάκιση του Ηρακλή Κωστάρη, στις φυλακές παραμένουν 5 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Βασίλης Τζωρτζάτος, Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός.Τα υπόλοιπα καταδικασμένα μέλη της οργάνωσης, που έδρασε από το 1975 έως το 2002 διαπράττοντας 23 δολοφονίες, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν αποφυλακιστεί.


«Μπορούμε και διαφωνούμε, γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε», είχε πει ο Παύλος Μπακογιάννης, ένα μήνυμα πάντα επίκαιρο. Οι εκτελεστές της 17Ν όμως δεν έδωσαν αυτή την ευκαιρία στον Ευρυτάνα πολιτικό με τη στήλη στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι, «Εδώ δολοφονήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989 ο βουλευτής Παύλος Μπακογιάννης», να επαναφέρει μνήμες από εκείνη την μέρα. Το σχέδιο ήταν μελετημένο. Συναυτουργοί στον φόνο ήταν ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, οι οποίοι αποτέλεσαν την ομάδα υποστήριξης των εκτελεστών. Οπλισμένοι. Ο πρώτος στο απέναντι πεζοδρόμιο από την είσοδο της πολυκατοικίας, που βρισκόταν το πολιτικό γραφείο του Παύλου Μπακογιάννη, κάνοντας νεύμα στους Κουφοντίνα και Κωστάρη ότι πλησιάζει το θύμα τους. Στο τιμόνι του οχήματος διαφυγής ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Από τότε μεσολάβησαν 32 ολόκληρα χρόνια με τον πόνο της απώλειας για τους δικούς του ανθρώπους να μην έχει σβήσει. Σήμερα, ο Ηρακλής Κωστάρης, έχοντας εκτίσει την ποινή του, ξεκινά μία νέα ζωή στην ίδια ακριβώς ηλικία, που δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης. Η στρατολόγησή του στην οργάνωση είχε πραγματοποιηθεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 1987, με τα υπόλοιπα μέλη της 17Ν να του αποδίδουν το ρόλο του εκτελεστή κατά την ακροαματική διαδικασία της μακράς δίκης.

Ο ίδιος βέβαια, από τη στιγμή της σύλληψής του το καλοκαίρι του 2002 στην Πρέβεζα, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του, ποτέ δεν παραδέχτηκε την συμμετοχή του στην εγχώρια τρομοκρατία ούτε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην εκτέλεση Μπακογιάννη. Ο Ηρακλής Κωστάρης από το 2017 υπέβαλε κατ' επανάληψη αιτήσεις για ύφ’ όρον απόλυση, επικαλούμενος την εκτιτέα ποινή και τα περισσότερα από 5.000 μεροκάματα, που είχε κάνει έως τότε στην φυλακή, οι οποίες απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. Εως τότε και σε διάστημα 7 ετών του είχαν χορηγηθεί 35 τακτικές άδειες 9ημερης διάρκειας ενώ από το 2011 όταν και πέρασε στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά του χορηγούνταν και εκπαιδευτικές άδειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365