Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Νέα μέτρα στο τραπέζι για να «σβήσει» η μετάλλαξη Δέλτα - Μουσική, μάσκες και beach bar

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς με αποτέλεσμα να μπαίνουν στα τραπέζι διάφορα νέα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα.


Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη το πρωί στο Μαξίμου τόνισε πως «Όπως ξέρετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα.



Θέλω να τονίσω ότι τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες. Από τη διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία προκύπτει ότι σχετίζονται -όπως τα περιμέναμε- κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας.


Παρατηρούμε ότι και σε άλλες χώρες πού εντοπίζεται μία αύξηση κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού, προς το παρόν, τουλάχιστον αυτή δεν μεταφράζεται σε κάποια σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Ωστόσο, όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους. Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Πρέπει να τονίσω ότι άνω του 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test. Άρα, η τακτική διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.


Είναι εξαιρετικά χρήσιμα τα self-test ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε νωρίτερα τις όποιες εισροές και να μπορούμε να περιχαρακώνουμε αυτούς τους κύκλους πριν διευρυνθούν ανησυχητικά πολύ.


PARALIA275


Να δώσω, επίσης, ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο, στο οποίο αποδίδω προσωπικά πολύ μεγάλη σημασία. Το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα.


Νέα μέτρα στο τραπέζι

Η καλοκαιρινή άδεια έχει ξεκινήσει για χιλιάδες εργαζόμενους με την κινητικότητα σε παραλίες και μπαρ να έχει αυξηθεί δραματικά και τις αποστάσεις νομοτελειακά να πηγαίνουν περίπατο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί και η κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους περιορισμού της διασποράς.


Αυτό που τρομάζει ιδιαίτερα είναι ο εφησυχασμός που φαίνεται να υπάρχει στους πολίτες αφού παρατηρούνται φαινόμενα μη χρήσης μάσκας σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός ενώ δημιουργείται η εντύπωση οτι η περιπέτειά του κορωνοϊού έχει τελειώσει.


Ήδη σήμερα ο Νίκος Σύψας τόνισε πως έχει δοθεί λάθος μήνυμα στους πολίτες, και ότι ποτέ η πρόταση της επιτροπής δεν ήταν η μη χρήση μάσκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκέφτεται την επιστροφή της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους 


Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς όπου υπάρχουν υπαράριθμοι πελάτες σε πάρα πολλά μαγαζιά. 



Επίσης εξετάζεται η απαγόρευση των υπαίθριων συνάθροισεων αλλά και των συγκεντρώσεων σε πλατείες. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι και ο περιορισμός των ατόμων στα καταστήματα εστίασης αλλά και της διακοπής της μουσικής στα μπιτς μπαρ και η εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους.


Δε θα πρέπει επίσης να αποκλείεται και ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας. Όπως και να έχει οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.


paralia278


Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα τοπικά lockdown είναι μέσα στις σκέψεις της κυβέρνηση σε περίπτωση που σε ορισμένες περιοχές έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. Και αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να συμβεί και σε τουριστικούς προορισμούς, παραδείγματος χάριν σε νησιά όπου δεν τηρούνται επουδενί τα μέτρα. Μέσα στα μέτρα που περιλαμβάνονται στα τοπικά lockdown είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τοπικά. Συνεπώς μπορούμε να δούμε ένα νησί που σφύζει από ζωή, να κατεβάζει διακόπτες στις 12 ή στη μία τα ξημερώματα. 


Παράλληλα, επειδή έχει παρατηρηθεί συγχρωτισμός σε beach bar, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι να διακοπεί η μουσική και να εξυπηρετούνται μόνο οι ξαμπλώστες.


Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι:


Επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους


Αύξηση ελέγχων από τις τοπικές αρχές


Απαγόρευση υπαίθριων εκδηλώσεων


Περιορισμός ατόμων στα καταστήματα εστίασης


Διακοπή μουσικής σε μπιτς μπαρ και εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους (ξαπλώστρες)


Περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365