Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Την Τρίτη στη Βουλή η διάταξη - Χωρίς μισθό και εισφορές οι ανεμβολίαστοι

Σήμερα αναμένεται να κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης

«Κλειδώνουν» οι οριστικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει η συζήτηση για επέκταση και πέρα από τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές υγείας.

Σήμερα αναμένεται να κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς τις διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και στις δομές υγείας, η οποία και αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνει και η συζήτηση για την πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι εκπαιδευτικοί, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης σχολεία και πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με δια ζώσης παρουσία από το φθινόπωρο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, εσωτερικές συζητήσεις ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η διάταξη που θα έρθει. Με βάση μια άποψη, η διάταξη μπορεί να είναι πιο γενική και να αφορά την υποχρεωτικότητα εν γένει, ενώ μετά θα εξειδικεύεται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών. Με βάση μια άλλη άποψη, η υποχρεωτικότητα θα οριστεί εξειδικευμένα για τις επίμαχες επαγγελματικές ομάδες και θα συμπληρώνεται στη συνέχεια με νομοθετική ρύθμιση ή ακόμα και με ΠΝΠ, εφόσον κάτι πρέπει να νομοθετηθεί επιτακτικά εν τω μέσω του Αυγούστου, όταν η Βουλή θα είναι κλειστή. Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο επιπτώσεων για τους εργαζομένους που δεν θα ανταποκριθούν στη συμβατική τους υποχρέωση να εμβολιαστούν, θα περιγράφονται σαφώς.


Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος εξηγεί στο Reader.gr ότι, σε αυτή τη φάση, η υποχρεωτικότητα αφορά τους εργαζομένους των Μονάδων και γιατρούς νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών μονάδων υγείας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τους εκπαιδευτικούς ή για άλλους εργαζομένους σε τομείς αιχμής του Δημοσίου. Αυτό, όμως, δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, καθώς η προοδευτική επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί νέα δεδομένα, με ευρεία διασπορά και στις εκπαιδευτικές δομές. Βεβαίως, η εμβολιαστική κάλυψη των εκπαιδευτικών φτάνει στο 75%, αλλά η ισχύς της νέας μετάλλαξης δημιουργεί κινδύνους για το επόμενο διδακτικό έτος.

Όπως και να έχει, ο κύβος έχει ριφθεί και για το πλαίσιο κυρώσεων. Στη διάταξη που θα έρθει θα περιγράφεται ρητά ότι η αναστολή εργασίας θα αποσυνδέεται από τα Πειθαρχικά Συμβούλια του Δημοσίου, με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Αυτό σημαίνει, άρα, ότι δεν θα υπάρχει η προοπτική απόλυσης για όποιον εργαζόμενο δεν εμβολιαστεί, ενώ η διάταξη δεν θα έχει και ανώτατο χρονικό πλαφόν, κατά το οποίο κάποιος θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί. Όμως, με βάση την κρατούσα άποψη στην κυβέρνηση, η στέρηση του μισθού θα συνεπάγεται και στέρηση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αποτελούν τμήμα του μισθού. Αυτό, βεβαίως, όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη, δεν δημιουργούν πρόβλημα για την υγειονομική περίθαλψη ενός ανεμβολίαστου πολίτη, καθώς και οι ανασφάλιστοι καλύπτονται από το ΕΣΥ. 

Πηγή: Reader.gr

1 σχόλιο:

  1. ΑΞΙΟΙ!! ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!! ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365