Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Εστίαση και ψυχαγωγία αλλιώς: Όλα όσα αλλάζουν – Τσουχτερά πρόστιμα και εντατικοί έλεγχοι

Τα πρόστιμα

Με το ΦΕΚ που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους να… αγνοείται ακόμα, η εστίαση και η ψυχαγωγία αλλάζουν από σήμερα (16.07.2021) και τουλάχιστον μέχρι τις 31 Αυγούστου. Γίνονται δυο ταχυτήτων (εμβολιασμένους και μη) και μόνο για καθήμενους.


Οι αλλαγές στην εστίαση και την ψυχαγωγία έρχονται καθώς τα κρούσματα παρέμειναν χθες άλλη μια σε τετραψήφιο αριθμό (2.794). Η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων και των μπαρ, των κινηματογράφων, των θεάτρων, των κέντρων διασκέδασης θεωρείται το πρώτο μεγάλο τεστ για το αν μπορεί να ανακοπεί η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα.


Οι σαφείς κανόνες είναι δυο: ΟΛΟΙ θα είναι καθήμενοι και με αποστάσεις. Και μέσα θα μπαίνουν ΜΟΝΟ εμβολιασμένοι. Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και τα πρόστιμα τσουχτερά, που φτάνουν έως τις 10.000 και τις 60 μέρες λουκέτο.


Σε όλες τις επιχειρήσεις, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφους και θέατρα, ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι αλλά μόνο για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου (σ.σ. και έχουν περάσει και 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση) ή για όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης και με χωρητικότητα στο 85%.


Στα εστιατόρια και τα μπαρ, όσες επιχειρήσεις έχουν εξωτερικό χώρο, μπορούν να επιλέξουν αν θα λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους ή και ως μεικτοί χώροι, δηλαδή και για ανεμβολίαστους. Αν επιλέξουν να είναι μεικτοί οι εξωτερικοί τους χώροι, τότε οι ανεμβολίαστοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν κάποιο τεστ για να κάτσουν στα τραπεζάκια, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα επιτρέπεται η είσοδο μόνο σε όσους διαθέτουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών).


Τι ξέρουμε για εστίαση, χώρους ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης

– Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών


– Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους


– Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση


– Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης


– Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους. 


Τα πρόστιμα

Για τους παραβάτες, επιχειρηματίες και πελάτες, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και η κυβέρνηση «υπόσχεται» σαρωτικούς ελέγχους. Τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και φτάνουν στις 10.000 και λουκέτο 60 ημερών!


1η παράβαση


– Για τα καταστήματα εμβαδού <200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.


– Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.


2η παράβαση


– Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.


3η παράβαση


Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.


Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365