Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εγκρίθηκε η τροπολογία – Έντονοι διαξιφισμοί στην Βουλή

ΝΔ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ
Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των εργαζόμενων στις δομές Υγείας και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.


Υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 υποστηρίζοντας πως παραβιάζει δικαιώματα και οδηγεί σε απολύσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης σχολιάζοντας τις θέσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμούς σσε υγειονομικούς και φροντιστές.

ΝΔ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Θ. Πλεύρης απέρριψε τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική, λέγοντας ότι οι περισσότερες αιτιάσεις που έχουν ακουστεί, είναι θέματα που έχουν κριθεί και στο κομμάτι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κομμάτι του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γι’ αυτό, παρατήρησε, σήμερα ούτε η Ελληνική Λύση δεν τόλμησε να βάλει θέμα συνταγματικότητας, όπως είχε θέσει άλλοτε για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, τόνισε πως σήμερα με την τροπολογία έρχονται να σταθμίζονται δύο αγαθά. Από τη μία πλευρά είναι το αγαθό που έχει να κάνει με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ανθρώπου και κάθε ιατρική πράξη θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τη συναίνεση αυτού που δέχεται την ιατρική πράξη – και από την άλλη πλευρά υπάρχει το δικαίωμα της δημόσιας υγείας. Και πράγματι, εάν ο εμβολιασμός, όπως και κάθε ιατρική πράξη αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την υγεία του ατόμου και δεν σήμαινε ότι ο ίδιος θα γίνει παράγοντας μετάδοσης της νόσου σε τρίτους, δεν θα υπήρχε καμία συζήτηση για το αν και εφόσον πρέπει να ληφθούν μέτρα υποχρεωτικότητας ή μη.


Ο ίδιος υπενθύμισε πως το ΣτΕ σχετικά με τον κοινό εμβολιασμό των παιδιών για να εγγραφούν στους παιδικούς σταθμούς, είπε πως βεβαίως είναι δικαίωμα των γονέων να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αλλά στο βαθμό που προστατεύεται η δημόσια υγεία, ορθώς οι δήμοι δεν εγγράφουν τα ανεμβολίαστα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης ανέφερε και σειρά υποθέσεων που έχουν κριθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η κυβέρνηση, είπε, μπορεί να μην πείσει έναν υγειονομικό που δεν θέλει να εμβολιαστεί. Έχει όμως το δικαίωμα να του πει ότι όσο εσύ θα είσαι στην επιλογή σου να μην εμβολιάζεσαι, δεν θα μπορείς να παρέχεις την υπηρεσία σε έναν τραχειοστομημένο, γιατί αν κολλήσει με covid-19, θα πεθάνει! Όπως έχει τη δυνατότητα να πει και σε αυτόν που έχει τους παππούδες ή τους πατεράδες μας ή τις γιαγιάδες μας ή τις μητέρες μας σε οίκους ευγηρίας και θα πρέπει να είναι σε μια συνεχή επαφή μαζί τους, ότι για να παρέχεις αυτή την υπηρεσία σε έναν άνθρωπο που είναι 80 ή 90χρονών, που αν κολλήσει covid-19, θα πεθάνει, θα πρέπει να είσαι εμβολιασμένος».

Για τους υγειονομικούς

Στο σημείο αυτό, αντέκρουσε το επιχείρημα ότι θα μπορούσε ο ανεμβολίαστος υγειονομικός να πάει σε άλλη υπηρεσία, λέγοντας «ο γιατρός πού να πάει; Να κάνει διοικητική υπηρεσία ο γιατρός, ο οποίος βρίσκεται στη ΜΕΘ; Ο νοσηλευτής; Ο υπάλληλος στο γηροκομείο πού να πάει;». Δεν υπάρχει, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ «καμία έννοια τιμωρητικής διάθεσης» αλλά «αυτό που θεσπίζεται, είναι ότι εφόσον η επιλογή που έχεις κάνει έχει συνέπειες σε τρίτα άτομα, για αυτό το διάστημα δεν θα παρέχεις την υπηρεσία. Και αφού δεν θα παρέχεις την υπηρεσία, δεν θα πληρώνεσαι».

«Η τροπολογία αυτή απευθύνονται σε ανθρώπους που είναι σε ευάλωτη κατάσταση. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν συνταγματικά δικαιώματα; Το δικαίωμα της ζωής τους δεν το έχουν; Το δικαίωμα της δικής τους επιλογής, αυτός που θα του παρέχει την υπηρεσία να έχει κάνει ό,τι προβλέπεται υγειονομικά, δεν το έχουν; Προφανώς και το έχουν» είπε ο Θάνος Πλεύρης και αναρωτήθηκε, «όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε και από αυτό εδώ το βήμα, μίλησε ότι είναι αυτονόητη η υποχρεωτικότητα στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, τι εννούσε; Αν λοιπόν θέλετε να δώσετε σαφές μήνυμα ότι δεν ‘κλείνετε το μάτι’ προς αυτούς οι οποίοι έρχονται να πατήσουν πάνω, είτε σε παράλογα θέματα που έχουν να κάνουν με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ή σε κάποιον λογικό που λογικά μπορεί να φοβάται τις σπάνιες επιπλοκές, πρέπει να μιλήσετε ξεκάθαρα».

«Fake tweet»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ανέφερε επίσης, πως «δυστυχώς χθες δέχτηκα μία επίθεση διαδικτυακή», όταν «κάποιοι προσπάθησαν να με συνδέσουν με ένα tweet που δεν έχω κάνει ποτέ, όπου αναφέρομαι εξυβριστικά, προσβλητικά και συκοφαντικά για τον Γιάννη Αντετοκούμπο». Να κρινόμαστε, είπε ο βουλευτής «για αυτά που λέμε. Και για αυτά που λέμε, να μπούμε σε μια αντιπαράθεση, όχι όμως για κάτι που φαίνεται ότι είναι fake, γιατί αυτό δεν τιμά την πολιτική αντιπαράθεση».

«Το γεγονός ότι μπορεί να έχουμε διαφωνία στον τρόπο κτήσης της ιθαγένειας και στο ποια θα είναι τα χρόνια και αν θα είναι με εξετάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε τον κάθε άνθρωπο που έχει την ελληνική ιθαγένεια. Γιατί άπαξ και πάρει κάποιος την ελληνική ιθαγένεια, είναι Έλληνας. Όποιος προσπαθεί μέσα από αυτό το κομμάτι να έχει πολιτικό όφελος, κατά βάση είναι αυτός που είναι έτοιμος να πουλήσει τα πάντα για το πολιτικό όφελος» είπε και κατέληξε: «Ένας άνθρωπος που φοράει το εθνόσημο, που πηγαίνει στον ελληνικό στρατό, που την ελληνική σημαία τη σέβεται και λέει ‘δεν υπογράφω πάνω σε αυτή’ και δεν την καίει, μας κάνει υπερήφανους και δακρύζουμε. Λογαριασμό, πλέον, πότε θα συγκινούμαστε, πότε θα είμαστε υπερήφανοι για τους Έλληνες δεν θα δώσουμε. Ελπίζω κανένας σας, κύριοι συνάδελφοι, να μην βρεθεί στη θέση μου και να πρέπει μία ολόκληρη ημέρα να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας. Να κριθώ για τις θέσεις μου πολιτικά και όχι να κρίνομαι από αυτό που κατασκεύασαν ξημερώματα κάποιοι και το έβγαλαν σαν ‘tweet’ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους ‘Bucks’ με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, προκειμένου να με συκοφαντήσουν και να με πλήξουν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

2 σχόλια:

  1. Οργανώστε τα νοσοκομεία και πρόσληψη άμεσα προσωπικού γιατί και ο εμβολιασμένος γιατρός και νοσηλευτής μπορεί να νοσήσει και δε θα υπάρχουν αντικαταστάτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αδερφε σιγουρα και αμεσα θα τα κανει εδω κοιταει να τα ξεπουληση ολα μεχρει και την Ελλαδα ολοι.

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365